Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Branza previne aparitia cariilor

Branza previne aparitia cariilor

Produsele lactate, datorită în primul rând calciului, au un rol important pentru menţinerea unui organism sănătos. Rolul benefic asupra dinţilor a fost demonstrat în urma unui studiu realizat pe 68 de pacienţi, cu vârsta între 12- 15 ani. S-a analizat ph-ul salivar după ce un grup a consumat brânză, altul lapte şi al treilea grup iaurt fără zahăr.

Un ph bucal sub 5.5 este dăunător deoarece se creează mediul ideal dezvoltării bacteriilor şi are loc un atac acid asupra smalţului, formându-se în timp caria dentară. Alimentele care scad foarte mult ph-ul bucal sunt: dulciurile, produsele de patiserie, sucurile carbogazoase.

Cu cât ph-ul este mai mare de 5.5, cu atât dinţii sunt mai protejaţi de atacul acid şi este prevenită apariţia cariilor.

cheese2

Branza creste ph-ul salivar.

 

În urma măsurătorilor cercetătorii au descoperit că la grupurile care au mâncat lapte şi iaurt, ph-ul nu s-a schimbat. În schimb după consumul de brănză a avut loc o creştere rapidă a ph-ului chiar şi după 30 de minute.

 

Concluzia studiului este că brânza de consistenţă mai dură, alături de calciu, fosfat şi vitamina D care ajută dantura, stimulează în primul rând secretia salivară. Orice aliment mai dur are acest efect: alune, nuci, seminţe, legume şi fructe crude. Cu cât este mai multă salivă în gură, cu atât dinţii sunt mai curaţi, creşte ph-ul salivar şi scade riscul de apariţie al cariilor.

 

 

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent