Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Cinci obiceiuri proaste care iti strica dintii

Cinci obiceiuri proaste care iti strica dintii

Mergi la dentist la fiecare sase luni, te speli pe dinti in fiecare zi si din cand in cand folosesti si apa de gura sau ata dentara? Cu toate acestea dintii tai se tocesc si se deterioreaza pe zi ce trece?  Afla de ce!

Recomandarile Oral Dent pentru o dantura sanatoasa:

ASCULTA INTERVIUL RADIO CITYFM CU DOCTORUL ROBERT SANDU!

 

Obiceiuri proaste care ne distrug dintii – interviu radio CityFM by carmenivanov

 

1. Renunta la spartul semintelor intre dinti

Spartul semintelor toceste dintii din fata.

Spartul semintelor toceste dintii din fata.

Iti plac semintele de floarea soarelui? In coaja? Le consumi zilnic? Te folosesti de dinti ca sa le indepartezi coaja? Foarte bine, probabil au si efecte benefice, insa cel mai important efect pe care il produc este tocirea dintilor frontali (incisivi).

Si cum probabil nu mananci doua, trei seminte pe zi, ci o punga cu 300 de semninte, efectul este garantat: cel mai probabil vei ajunge pe scaunul stomatologului pentru o lucrare dentara aplicata exact pe dintii cei mai vizibili.

De asemenea, sfarmarea boabelor de popcorn sau bomboanelor poate avea aceleasi efecte asupra dintilor.

 

 

2. Nu iti mai roade unghiile

Roaderea unghiilor duce in timp la afectarea fizionomiei.

Roaderea unghiilor duce in timp la afectarea fizionomiei.

Cu totii suntem stresati din tot felul de cauze, probleme la serviciu, probleme acasa, probleme de sanatate sau financiare. Viata nu e tocmai roz in fiecare zi. Insa rosul unghiilor nu o face mai frumoasa. Acest tic nervos nu face decat sa iti distruga unghiile si desigur, dintii. Incisivii! Mai mult, vei introduce in cavitatea bucala o cantitate impresionanta de bacterii (presupun ca nu va spalati mainile cu spirt de fiecare data inainte de a incepe sa va roadeti unghiile).

La fel ca si in cazul semintelor, dintii se vor toci in timp iar posesorii gratiosului tic nervos nu numai ca vor avea jumatati de unghii, dar vor ajunge si la jumatati de dinti. Sau la lucrari dentare, care vor costa bani, vor da peste cap rutina zilnica, una peste alta, vor suplimenta volumul de stres, care va aduce alte si alte ticuri nervoase.

 

 

3. Nu folosi dintii pe post de deschizator de sticla

Foarte multi barbati, consumatori de bere, prefera sa isi foloseasca dintii pentru a deschide capacele de pe sticle, in loc  sa foloseasca ustensilele adecvate pentru o astfel de activitate.

Daca deschizi berea cu dintii, risti sa ti-i fracturezi.

Daca deschizi berea cu dintii, risti sa ti-i fracturezi.

 

Orice medic dentist va va sfatui sa nu va folositi NICIODATA dintii pe post de unelte. Veti traumatiza dintii provocand fisuri sau chiar rupandu-i.

Aceeasi regula intra in vigoare cand vine vorba despre desfacerea unor ambalaje cu dintii sau indreptarea unor obiecte metalice (cum sunt dintii de la furculita sau zalele unui lantisor rupt) tot cu dintii.

 

 

 

 

4. Evita bauturile acidulate

Bauturile acidulate duc la aparitia cariilor.

Bauturile acidulate duc la aparitia cariilor.

Iti place sa sorbi sucuri sau ceaiuri cu gheata, iar apoi sa rozi resturile de gheata din pahar? Desi poate fi placut, nu este tocmai recomandat pentru dintii tai.

Mestecatul ghetii poate provoca fisuri la nivelul dintilor, iar aceste fisuri se pot transforma in probleme mai mari in timp. Daca simti nevoia de a mesteca ceva, opteaza pentru ceva mai sanatos, atat pentru dintii tai cat si intregul organism, cum sunt morcovii.

Nici sorbirea bauturilor carbogazoase pe o perioada lunga de timp nu este recomandata de specialisti. Expunerea indelungata la bauturi acidulate si dulci favorizeaza aparitia cariilor. Pentru a reduce efectele daunatoare asupra dintilor, foloseste paiul.

 

5. Nu mai scrasni din dinti

Scrasnitul din dinti  duce la pierderea smaltului.

Scrasnitul din dinti duce la pierderea smaltului.

Acest obicei este foarte daunator dintilor si poate fi provocat de stres si anxietate. Poate fi insa si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Scrasnitul dintilor (bruxismul) poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, care afecteaza fata.

Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei, formandu-se astfel o sensibilitate la nivelul acestora. Bruxismul sever este asociat si cu unele probleme ale maxilarului, dureri ale fetei si migrene in timpul diminetii.

Daca este provocat de stres, stomatologul iti poate recomanda sa mergi la un psiholog sau sa incerci diverse metode de relaxare. Iti poate prescrie si un medicamet pentru relaxarea muschilor care sa reduca spasmele maxilarului. In cazul in care problemele dentare reprezinta cauza acestei afectiuni, dentistul iti va repara dantura si iti poate recomanda sa folosesti gutiera.

 

–––

Oral Dent Bucuresti

 

 

 

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi pe Facebook.