Urgente si Programari: 0726.18.12.75

De ce folosim apa de gura

De ce folosim apa de gura

Pentru un  proces complet de curățare a cavității bucale este nevoie de periaj zilnic, folosirea aței dentare, dar și a apei de gură. De ce este necesară aceasta din urmă?

Pentru că poate ajunge și curăța locurile în care nu ajungem cu periuța de dinți și pentru că placa bacteriană se formează nu doar pe dinți, ci și pe pereții cavității bucale sau pe limbă. Dacă nu aveți o racletă pentru curățarea interiorului obrajilor și a limbii, apa de gură poate înlocui cu succes acest procedeu pentru că aceasta conține substanțe antiseptice, necesare eliminării bacteriilor.

apa de gura

Apa de gură trebuie folosită de două ori pe zi.

S-a demonstrat științific că în placa bacteriană sunt peste 400 de tipuri de bacterii diferite și, cu siguranță, doar periajul dentar nu este suficient pentru a le îndepărta. Asta nu înseamnă că folosirea exclusivă a apei de gură poate suplini periajul dentar sau e suficientă pentru o curățare perfectă a cavității bucale. Clătirea cu apă de gură este un mijloc suplimentar de curățare. Atenție! Apa de gură nu tratează cariile, ci doar reduce riscul apariției acestora. În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni gingivale, apa de gură este recomandată și tot ea poate îndepărta mirosurile urâte emanate din cavitatea bucală (respirație urât mirositoare).

Mouthwash2

Apa de gură combate flora bacteriană.

Apa de gură a fost folosită pentru prima dată în China pe post de medicament în tratarea bolilor gingiei. Primele referiri la apa de gură datează din anul 2700 D.C. Mai târziu, în Grecia antică, persoanele înstărite foloseau un soi de apă de gură, recomandat chiar de Hippocrate, care era de fapt o mixtură de apă, sare, fosfat de potasiu și aluminiu și oțet.

În secolul al XVII-lea, omul de știință Anton van Leeuwnhoek a descoperit placa bacteriană dentară, dar și un remediu pentru o parte din bacteriile din cavitatea bucală. Acesta a adăugat alcool în compoziția apei de gură deja cunoscute. O componentă mai nou a apei de gură este Clorhexidina și a fost descoperită abia în anul 1960 de către profesorul danez Harald Loe.

Cum folosim apa de gură?

“Recomandarea mea este folosirea apei de gură de două ori pe zi, la câteva minute după efectuarea periajului dentar. La fiecare clătire sunt necesari 20 de ml de apă de gură, iar clătirea ar trebui să dureze minimum 30 de secunde, după care apa de gură va fi eliminată și sub nicio formă înghițită.”

De câte tipuri este apa de gură?

Pe piața din România există în prezent trei tipuri de apă de gură.

  •                Apa de gură cosmetică

Aceasta are rol de combatere a respirației urât mirositoare. Foarte rar găsim o formulă prin care acest tip de apă de gură poate lupta și cu bacteriile.

  •                Apa de gură antiseptică

Aceasta protejează dinții împotriva cariilor și combate bacteriile și reduce placa bacteriană cu 25%. Poate avea și rol de împrospătare a respirației.

  •              Apa de gură cu fluor

Această apă de gură este destinată celor cu dinți sensibili și cu carii. Apa de gură cu fluor nu trebuie luată fără a consulta medicul dentist.

Toate cele trei categorii de apă de gură pot sau nu să conțină alcool. Recomandarea mea este să încercați să folosiți apa de gură fără alcool.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent