Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Suptul degetului afecteaza dantura si fizionomia

Suptul degetului afecteaza dantura si fizionomia

La o dezvoltare armoniasă a întregului organism participă foarte mulţi factori, începând chiar de la alimentaţia mamei din timpul sarcinii. Din acest moment este influenţată mineralizarea oaselor şi a unor dinţi. La copiii cu deficite nutriţionale, orice anomalie dentară se poate instala mult mai uşor, din cauza structurii precare a osului şi a dinţilor. De aceea, primul pas pentru prevenirea anomaliilor dentare este alimentaţia corectă a copilului.

Există o categorie de obiceiuri inconştiente realizate de copii, şi nu numai, care, prin repetiție un timp îndelungat, pot să afecteze modul în care erup dinţii sau se dezvoltă oasele feţei. Acestea se numesc obiceiuri vicioase, printre care se numără şi suptul degetului.

Bebelușul se alimentează prin actul suptului. Acesta totodată găseşte şi o stare de linişte, de bine, de aceea suptul este înlocuit cu suzeta sau degetul. Acest act este considerat normal la bebeluşi, însă odată cu erupţia dinţilor de lapte, cel mai bine ar fi să se renunţe la acest obicei. Mulţi copii continuă să practice suptul degetului, mult după perioada erupţiei, moment în care acesta devine un obicei periculos. Vă invit să citiţi articolele La ce vârstă erup dinţii, partea I şi partea II.

Specialiştii consideră că există o relaţie strânsă între practicarea obiceiurilor vicioase şi lipsa de afecţiune sau o stare de nelinişte a copilului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Există o relaţie strânsă la copii între practicarea obiceiurilor vicioase şi lipsa de afecţiune.

Care sunt modificările care apar?

Consecinţele care vor fi enumerate nu apar toate odată. Modificările sunt treptate şi sunt în funcţie de modul în care se practică obiceiul vicios şi de cât timp.

Cei mai mulţi copii odată cu sugerea degetului, împing cu acesta în cerul gurii sau apasă pe dinţi. Cel mai frecvent, copii sug degetul mare, cu unghia îndreptată spre dinţii inferiori, iar faţa opusă, buricul degetului, apasă pe cerul gurii.

 Prezenţa degetului în gură împiedică sau îngreunează erupţia dinţilor. Dacă aceştia sunt deja erupţi, va cauza, în urma presiunii la nivelul dinţilor, o modificare a poziţiei dinţilor frontali. Incisivii superiori se vor distanţa de cei de sus şi vor fi mai în faţă, comparativ cu dinţii vecini. Dinţii vor fi dispuşi ca un „evantai”.

Cu timpul incisivii ajung să se vadă şi când se ţine gura închisă, deoarece erupţia lor înspre exterior nu va mai permite buzei superioare să fie în contact cu cea de jos. Deoarece incisivii vor fi mereu expuşi, ei vor fi uscaţi, cu un aspect mat al smalţului şi succeptibili la carii.

În zonele unde nu apasă degetul, dinţii se vor dezvolta normal, faţă de zonele afectate de suptul degetului. Va rezulta o dizarmonie, dinţii nu vor mai oclude, „călca” în mod corect, şi dinţii din faţă nu se vor întâlni.

 Modificările cauzate de obiceiul vicios afectează modul în care copilul va mânca. El nu va mai putea muşca cum trebuie sau mesteca normal, eficient. Va obosi mult mai repede, deoarece contactele dentare sunt mai puţine. Astfel, va înghiţi mâncarea aproape nemestecată, ceea ce va cauza apariţia afecţiunilor digestive şi a tulburărilor de creştere.

suptul.degetului2.articol

Suptul degetului cauzează apariţia unor modificări la nivelul dinţilor frontali care vor afecta fizionomia şi modul de alimentaţie a copilului.

Faţa se va îngusta. În mod normal există un echilibru între muşchii buzelor, ai obrajilor şi ai limbii. Muşchii aplică anumite presiuni la nivelul oaselor prin care participă la dezvoltarea armonioasă a feţei şi la alinierea dinţilor. În momentul în care buzele nu se mai întâlnesc, se pierde acest echilibru şi rezultatul în timp va fi îngustarea maxilarului.

Limba va avea tendinţa de a închide spaţiile noi care apar între dinţi şi se va  interpune între dinţii din faţă. Această nouă poziţie a limbii va menţine şi chiar va accentua toate modificările enumerate mai sus. Copilul când va înghiţi sau vorbi, îşi va băga limba între dinţi. Astfel şi vorbirea va fi îngreunată.

 Copilul va respira mai mult pe gură, de aceea va fi mai predispus la îmbolnăvirile pulmonare, faringiene şi amigdaliene.

Din cauza modificărilor la dinţii din faţă, afecţiunile gingivale vor fi frecvente: gingiile vor sângera uşor, se vor retrage şi va fi prezent tartrul dentar.

Toate aceste modificări vor da copilului un aspect neplăcut al feţei şi îi vor afecta stilul de viaţă. Orice abatere de la normal la nivelui arcadei dentare va conduce în timp la apariţia anumitor probleme care la rândul lor va cauza altele şi tot aşa… toate modificările sunt în lanţ, având în vedere că dinţii au un rol direct în masticaţie şi fizionomie.

Legat de vârsta la care suptul degetului este anormală, există păreri diferite. Unii consideră că este normal şi până la vârsta de trei ani. Însă în momentul în care erup dinţii şi se practică des acest obicei, creşte foarte mult riscul de apariţie a modificărilor negative.

Vă recomand să fiţi atenţi la obiceiurile copiilor, încă de mici, şi dacă observaţi că practică des şi de mult timp suptul degetului, mergeţi la medicul ortodont! Cu cât este depistată mai devreme anomalia dentară, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase.

Modificările dentare se vor rezolva cu ajutorul unui aparat ortodontic. De cele mai multe ori copii înlocuiesc suptul degetului cu suptul pixului, mai ales la şcoală, în condiţii de stres sau de concentrare. Alţi copii dorm cu colţul pernei în gură. Copilul trebuie să conştientizeze faptul că practică un obicei vicios, pentru a preveni recidivele.

suptul.degetului.slide

Cu cât este depistată mai devreme anomalia dentară, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase.

Pentru informaţii suplimentare şi programări la Clinica Oral Dent, vizitaţi secţiunile Contact si Program Cabinet şi Servicii si Tarife.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent