Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Totul despre caria dentara (Partea I)

Totul despre caria dentara (Partea I)

1) Ce se gaseste in cavitatea bucala in mod natural.

Pentru a putea intelege procesul de distrugere a dintilor si de aparitie a cariilor, trebuie mai intai sa aflam care sunt elementele care produc acest fenomen si care se gasesc in mod permanent in cavitatea bucala.

a) Saliva – Gura si dintii sunt in permanenta scaldati in saliva. Aceasta are un rol foarte important in protectia dintilor. Ea spala resturile alimentare din locurile inaccesibile periajului, contine minerale care ajuta la intarirea smaltului dintilor, substante cu rol de reglare a aciditatii bucale si reprezinta o bariera de protectie impotriva virusilor si bacteriilor.

b) Placa bactriana – Este o substanta lipicioasa cu constistenta de „mamaliga moale” care este formata din colonii de bacterii, resturi alimentare, resturi de tesuturi, celule albe moarte si produsi de excretie ai bacteriilor. Placa bacteriana incepe sa se formeaze imediat dupa periaj datorita bacteriilor din saliva care incep sa se multiplice. Ea atinge un nivel masurabil dupa circa o ora, iar dupa inca 2-6 ore contine un numar foarte mare de bacterii care pot provoca distrugeri ale smaltului dentar.

c) Tartrul – Acesta provine din placa bacteriana neindepartata la timp. Bacteriile din placa incep sa absoarba minerale din saliva si in timp isi construiesc un suport dur, mineralizat care nu poate fi indepartat prin periaj. Pe acesta se depune din nou placa bacteriana care va forma un nou strat de tartru (piatra) pe suprafata celui precedent, ingrosandu-l.

d) Bacterii – In gura se se gasesc foarte multe tipuri de bacterii. Multe din ele sunt benefice, ajutand la inceperea procesului de digestie. Alte tipuri sunt daunatoare dintilor si tesuturilor bucale. Cele mai nocive sunt streptococul Mutans si lactobacilii. Acestia se hranesc cu diferite zaharuri si excreta acid lactic care ajuta la creearea unei salive acide si ataca direct smaltul dintilor.