Urgente si Programari: 0726.18.12.75

10 pasi pentru a scapa de halena

10 pasi pentru a scapa de halena

Respiraţia urât mirositoare, numită și halenă, este o problemă frecvent întâlnită, care ne afectează viaţa personală și profesională.

Ce o cauzează?

  • În primul rând, igiena precară! Atunci când neglijăm spălatul pe dinți, încep problemele determinate de prezența bacteriilor care rămân în spațiile greu de igienizat (spații inter-dentare, bracket-uri, lucrări dentare etc.). Treptat, apar cariile și cavitățile, care rețin resturi alimentare, gingiile se inflamează și apare mirosul neplăcut.
  • Fumatul, prin inflamația gingiei și depunerea treptată a tartrului.
  • „Gura uscată”. Saliva are un rol important în lupta împotriva bacteriilor, prin efectul de auto-spălare și factorii imuni. Sunt multe situații în care scade fluxul salivar: post-medicație, afecțiuni ale glandelor salivare, menopauza, cazurile în care persoana respectivă respiră pe gură și așa mai departe.
  • O serie largă de afecțiuni din sfera ORL, ale tractului digestiv și ale aparatului respirator.
miros_urat

Frunzele de pătrunjel împrospătează respirația.

 

Ce putem face?

– Primul pas este o programare la dentist, deoarece 85-90% dintre cauzele halenei sunt legate de problemele dentare. Medicul dentist vă poate îndruma spre un specialist, în cazul în care există o afecțiune generală.

– Începeți prin a vă menține gura curată!

Spălați-vă corect pe dinți, de două ori pe zi. Trebuie să fiți atenți și la clătitul cu apă – acesta nu trebuie să fie superficial. Clătiți energic timp de 30 de secunde pentru a îndepărta cât mai bine resturile din toată gura (dinți, limbă, obraji).

– Folosiți ața dentară! Resturile alimentare dintre dinți nu pot fi înlăturate în totalitate prin periajul dentar.

– Curățați limba! Periați ușor limba după ce vă spălați dinții.

– Folosiți apa de gură! După 10 minute de la spălatul pe dinți, clătiți energic cu apă de gură, timp de două minute.

– Beți apă. Gura uscată poate cauza halenă. De aceea, trebuie să fiți hidratați pe parcursul întregii zile. Saliva poate fi stimulată cu ajutorul gumei de mestecat sau al bomboanelor mentolate fără zahăr (bacteriile se înmulțesc cu ajutorul zahărului).

– Clătiți-vă gura după ce mâncați sau beți, dacă nu vă puteți spăla pe dinți. Apa înlătură resturile alimentare și ajută la refacerea ph-ului din gură.

– Remedii naturiste: ceaiul verde are componenete antibacteriene. Bețișoarele de scorțișoară, prin uleiurile esențiale, îndepărtează respirația urât mirositoare. De asemena, frunzele de mentă, busuiocul și pătrunjelul împrospătează respirația.

– Atenție! Purtătorii de proteză sau de aparat dentar rețin mai ușor alimentele, de aceea trebuie să acorde o atenție deosebită igienei.

– Evitați să consumați băuturi și mâncăruri cu conținut crescut de zaharuri.

–––

Oral Dent Bucuresti

 

 

 

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi pe Facebook.