Urgente si Programari: 0726.18.12.75

75% dintre copii au carii netratate

75% dintre copii au carii netratate

Potrivit unui studiu realizat în 2013, în şapte oraşe din România, 75% dintre copiii de până la 13 ani au carii netratate pe dintii de lapte şi 38% au prezentat placă bacteriană în cantitate mare. Acest lucuru demonstrează lipsa igienei orale, însă dacă vorbim despre copii, este vorba mai degrabă despre o lipsă de educaţie sanitară din partea părinţilor.

Dinţii de lapte sunt foarte importanţi, de ei depinde sănătatea dinţilor definitivi.

Igiena dentară a copilului începe încă de când este bebeluş. Vă invitt să citiţi articolul Dentiţia sugarului.

La vârsta de doi ani şi jumătate, copilul are toţi dinţii de lapte erupţi. Vă invit să citiţi articolul La ce vârstă erup dinţii de lapte. Din acest moment, copilul trebuie urmărit si învăţat să se spele pe dinţi, mai ales seara. Pentru început, periajul va fi diferit faţă de cel al adulţilor, deoarece este prea complicat. Copilul va realiza mişcări orizontale pe toate feţele dinţilor. Acesta este cel mai simplu mod de spălare pe dinţi. Este greşit să folosim această tehnica la vârstă mai înaintată deoarece există riscul de apariţia a cariilor interdentare. Cand facem mişcări orizontale, placa bacteriană pe care o luăm de pe dinţi va rămâne între dinţi. Odată cu dexteritatea manuală, periajul va fi cel corect, prin miscări verticale, dinspre gingie înspre dinte. Vă invit să citiţi articolul Cum ne spălăm corect pe dinţi.

studiu.carii.dinte.lapte.articol

Copii trebuie învăţaţi de mici să se spele pe dinţi.

La vârsta de 6 ani erupe prima măseluţă definitivă, în spatele dinţilor de lapte. Ea trebuie bine periată, deoarece fiind proaspăt ieşită, se poate caria uşor. Dinţii definitivi se vor sigila, pentru a preveni apariţia cariilor. Sigilarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a cariilor. Alimentaţia echilibrată, lipsită de multe dulciuri, produse de patiserie şi sucuri carbogazoase ajută la lupta împotriva cariilor.

Un dinte de lapte cariat evoluează, în lipsa unui tratament, până la extracţie.  Fiecare dinte de lapte este programat să cadă la o anumită vârstă. În momentul în care el este extras mai devreme, dintele definitiv va fi afectat deoarece va erupe într-o poziţia greşită. Vă invit să citiţi articolul Cariile dintilor de lapte sunt periculoase.

Cel mai important este spălatul pe dinţi, chiar dacă sunt dinţi de lapte care se vor schimba. Copilul trebuie să mănânce cu ajutorul acestor dinţi până aproape de vârsta de 13 ani. Începând cu vârsta de 3 ani, copilul trebuie dus la un control stomatologic periodic, o dată la 6 luni.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent