Estetica, Implantologie, Protetica

Aditia de os, un avantaj estetic si functional

Odată cu pierderea unui dinte au loc modificări ireversibile la nivelul osului. Orice suprafaţă de os care nu mai este solicitată prin prezenţa dintelui se resoarbe (scade atât din grosime, cât şi din înălţime). Aceasta este principala problemă cu care ne confruntăm atunci când dorim să înlocuim un dinte, fie printr-o lucrare, fie printr-un implant dentar.

După extracţia dintelui, în primii trei ani se pierde un total de 30-40% din volumul osului şi apoi aproximativ 1-5% pe an. Astfel, acest proces este continuu și poate fi oprit doar prin inserarea unui implant dentar.

Adiţia de os pentru un efect maxim estetic şi funcţional
Adiţia de os, pentru un efect maxim estetic şi funcţional

Când este necesară o adiție de os?

 • după extracţii multiple, unde pierderea de os este mare;
 • cel mai adesea este necesară atunci când dorim să punem un implant si nu avem suficient os pentru a-l susţine. Adiţia de os se poate face în acelaşi timp cu inserarea implantului, sau înainte cu 4-6 luni;
 • sinus-lift;
 • după îndepărtarea unor infecții vechi (pungi parodontale, chisturi osoase);
 • corectarea defectelor osoase.

În urma unor extracţii multiple, resorbţia osului este inegală, chiar dacă se face în aceeași zonă. Dacă realizăm o lucrare pe un asemenea os, conturul său dinspre gingie va fi şi el inegal. Rezultatul este inestetic, apar spații greu de igienizat, iar dinţii artificiali sunt mai lungi decât cei naturali pentru a acoperi lipsa osului. Medicul va ghida o lucrare după un os defect. Pentru un efect maxim din punct de vedere estetic, funcţional si al rezistenţei, alegem adiția de os. O lucrare corectă rezultă doar pe un os uniform și de dimensiuni corecte.

Resorbtie inegală a osului în zona frontală
După extracţii multiple, marginea osul este inegală. Lucrarea dentară va fi inestetică şi implanturile dentare nu vor avea suficient suport osos pentru a putea fi inserate.

Cu ce se face adiţia de os?

Refacerea osului se poate face prin:

 • adiţie de os sintetic, precum hidroxiapatită, fosfat tricalcic, biosticlă sau polimeri;
 • adiţie de os xenogen: bovin, porcin sau derivat din alge marine;
 • autogrefă (os propiu al pacientului): acest os se poate lua din anumite zone din gură (creastă, tuberozitate) sau din alte părţi ale corpului (şold, tibie).
Adiție osoasă cu os artificial
Adiție osoasă cu os artificial

Un mare avantaj al adiției osoase este faptul că permite inserarea unui implant dentar imediat post-extracțional. În aceeași ședință se face întâi extracția dintelui afectat, apoi inserarea implantului dentar și a  osului pentru adiție. Prin realizarea acestor manopere în aceeasi ședință, durata tratamentului se scurtează semnificativ, cu 6 luni, iar rezultatul este cel mai asemănător cu dintele natural.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent

 

12 thoughts on “Aditia de os, un avantaj estetic si functional

 1. Buna ziua
  Spuneti-mi va rog cat costa un implant la incisivul 12 care necesita aditie osoasa cu os de la pacient. Implantul sa fie pe coroana de zirconiu, care inteleg ca este cea mai indicata. De unde anume se ia osul ptr.aditie, cat timp dureaza pana la finalizarea lucrarii ? Mentionez ca in acest moment am montata o punte colata care a fost pusa dupa extractia dintelui si curatarea infectiei (granulom) si urmeaza dupa 2 luni aditia osoasa.
  Va multumesc !

 2. Buna ziua! Am făcut o adiție din os bovin (150 euro) in urma cu 8 luni la unul din Dinți (41) si la tomografie s a sesizat o îmbunătățire mica a osului deci nu se poate face implantul astfel ca urmează luna viitoare o adiție din os propriu .. doar ca mi s a spus ca ma costa 400 de euro ceea ce mi se pare mult .. sau este ok? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *