Aditia de os, un avantaj estetic si functional
Odată cu pierderea unui dinte au loc modificări ireversibile la nivelul osului. Orice suprafaţă de os care nu mai este solicitată prin prezenţa dintelui se resoarbe (scade atât din grosime, cât şi din înălţime). Aceasta este principala problemă cu care ne confruntăm atunci când dorim să înlocuim un dinte, fie printr-o lucrare, fie printr-un implant dentar.
După extracţia dintelui, în primii trei ani se pierde un total de 30-40% din volumul osului şi apoi aproximativ 1-5% pe an. Astfel, acest proces este continuu și poate fi oprit doar prin inserarea unui implant dentar.
Când este necesară o adiție de os?
- după extracţii multiple, unde pierderea de os este mare;
- cel mai adesea este necesară atunci când dorim să punem un implant si nu avem suficient os pentru a-l susţine. Adiţia de os se poate face în acelaşi timp cu inserarea implantului, sau înainte cu 4-6 luni;
- sinus-lift;
- după îndepărtarea unor infecții vechi (pungi parodontale, chisturi osoase);
- corectarea defectelor osoase.
În urma unor extracţii multiple, resorbţia osului este inegală, chiar dacă se face în aceeași zonă. Dacă realizăm o lucrare pe un asemenea os, conturul său dinspre gingie va fi şi el inegal. Rezultatul este inestetic, apar spații greu de igienizat, iar dinţii artificiali sunt mai lungi decât cei naturali pentru a acoperi lipsa osului. Medicul va ghida o lucrare după un os defect. Pentru un efect maxim din punct de vedere estetic, funcţional si al rezistenţei, alegem adiția de os. O lucrare corectă rezultă doar pe un os uniform și de dimensiuni corecte.
Cu ce se face adiţia de os?
Refacerea osului se poate face prin:
- adiţie de os sintetic, precum hidroxiapatită, fosfat tricalcic, biosticlă sau polimeri;
- adiţie de os xenogen: bovin, porcin sau derivat din alge marine;
- autogrefă (os propiu al pacientului): acest os se poate lua din anumite zone din gură (creastă, tuberozitate) sau din alte părţi ale corpului (şold, tibie).
Un mare avantaj al adiției osoase este faptul că permite inserarea unui implant dentar imediat post-extracțional. În aceeași ședință se face întâi extracția dintelui afectat, apoi inserarea implantului dentar și a osului pentru adiție. Prin realizarea acestor manopere în aceeasi ședință, durata tratamentului se scurtează semnificativ, cu 6 luni, iar rezultatul este cel mai asemănător cu dintele natural.
–––
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent