Alimentatie

Afta bucala, o leziune foarte dureroasa

Afta este o afecţiune a mucoasei orale frecvent întâlnită, mai ales în rândul tinerilor.

Cauza este în mare parte necunoscută, deşi în apariţia ei sunt implicate anumite mecanisme imune de apărare a organismului. S-a ajuns la concluzia, după multe cercetări, că există anumiţi factori favorizanţi:

♦ După consumul anumitor alimente: brânzeturi fermentate, ciocolată, miere, nuci, alune, condimente sau conservanţi.

Eupţia dentară, fumatul excesiv.

♦ În cadrul anumitor afecţiuni generale: deficitul de fier, de acid folic,, afecţiuni gastro-intestinale sau viroze.

♦ Menstruaţia, sarcina, stresul.

♦ Iritaţiile produse de protezele dentare.

♦ Variatiile extreme de temperatură, în special frigul.

Afta poate să apară pe gingie, mucoasa obrazului sau limbă. Este o leziune mică, albă şi  foarte dureroasă. Poate fi însoţită de o uşoară febră, insomnie şi lipsa poftei de mâncare.

Afta
Afta este o leziune albă, foarte dureroasă, care se vindecă în 7-10 zile.

√ În mod obişnuit, aftele se vindecă spontan după 7-10 zile.

√ Este indicat să se evite consumul de alimente picante, brânzeturi, nuci şi alune, în această perioadă. Acordaţi atenţie momentului în care apar, pentru a depista cauza.

√ Tratamentul aftelor se bazează pe aplicarea de unguente dezinfectante, imuno-stimulatoare şi vitamine. Aceste preparate sunt indicate în special la persoanele car au mai multe leziuni odată şi care se vindecă greu.

√ În cabinetul stomatologic, se aplică pe afte nitrat de argint, care cauterizează leziunea şi se va vindeca mai repede.

În cazul în care apar frecvent afte in cavitatea bucală, se vindecă greu şi sunt de dimensiuni mari, prezentati-vă la medicul de familie pentru investigaţii medicale ulterioare!

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent

2 thoughts on “Afta bucala, o leziune foarte dureroasa

  1. Cauza de aparitie a aftelor bucale nu este stabilita exact. Cum am scris si in articolul de mai sus, cauza poate fi alimentara, hormonala sau in momentele de stres. Anumite persoane fac aceste leziuni in urma consumului exagerat de lapte, si in acest caz afta poate fi prevenita evitand acest aliment. In cazul dvs, afta poate fi legata de perioada ciclului menstrual, caz in care nu prea aveti cum sa o preveniti. Acordati atentie si alimentelor pe care le consumati, ca sa vedeti daca exista vreo legatura intre ele si aparitia aftei bucale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *