Cultura dentara

Anomalii dentare – Microdontia

Dantura este unul dintre cele mai importante elemente atunci cand vine vorba despre digestie sau expresiile faciale. Exista un numar de anomalii dentare care pot afecta cresterea corecta a dintilor, iar una dintre acestea este microdontia.

Microdontia este o anomalie dentara de forma, caracterizata prin aparitia unuia sau mai multor dinti pe arcada dentara anormal de mici. Microdontia poate fi localizata la un singur dinte sau generalizata.

Microdontia localizata – acest tip de microdontie afecteaza un singur dinte si poate aparea in asociere cu hipodontia (anomalie dentara caracterizata printr-un deficit de numar).
Dintii cel mai frecvent afectati sunt incisivii laterali superiori si molarii de minte.

Dintii pot avea morfologie normala sau anormala.
Microdontia apare de obicei datorita factorilor genetici si mai putin datorita factorilor externi cum ar fi iradierile maxilarelor. Factorii externi por cauza microdontie doar in zonele expuse.

Microdontia generalizata (cea care afecteaza toti dintii) – se regaseste mai ales la pacientii care sufera de sindromul Down sau in cazurile in care prin ereditate incrucisata, cand caracteristicile vin din doua fonduri genetice diferite – dintii mici de la un parinte si maxilarele mari de la celalalt parinte. Si terapiile pentru tratarea cancerului pot deteriora dintii in curs de dezvoltare, doar in cazul copiilor.

Tratamentul microdontiei, a carei principala consecinta este de ordin estetic, este facultativ. El consta in purtatul, timp de o perioada de la 1 la 3 ani, a unui aparat dentar. Uneori, se mai recurge si la punerea unei coroane de ceramica de marime normala pe unul sau pe mai multi dinti mici.

16 thoughts on “Anomalii dentare – Microdontia

 1. Buna ziua. Aveti trei variante. Extractia dintilor de lapte si tractiunea ortodontica (cu aparat) a celor din cerul gurii, care vor fi pozitionati la locul lor. O alta varianta este extractia dintilor definitivi care se gasesc in cerul gurii. Ultima varianta este sa nu actionati in nici un fel daca dintii de lapte nu se misca iar cei din cerul gurii nu va provoaca nici o problema. Pot ramane inclusi toata viata fara sa fie necesara extractia.

  Imi este greu sa decid in locul dumneavoastra pentru ca nu cunosc personal cazul. Doar in urma unui consult v-as putea da un sfat concret.

 2. Săru-mâna.
  Am o problemă. Cu puțin timp am simțit ceva care nu e la locul lui cu ajutorul limbii. M-am grăbit câtre oglindă și am observat că în cerul gurii, dar foarte aproape de dinți îmi crește, cred eu, o măsea. Nu cred că mi-au căzut toate măselele „de lapte” și că ăsta e motivul pentru care îmi crește noua măsea. Momentan e foarte micuț, se vede ca și cum ar fi două vârfuri.
  Întrebare mea este: cum se poare îndrepta acel dinte sau cum ar trebui acționat în cazul acesta?

 3. Buna seara am si eu o problema fata mea face 7ani si au inceput sa-o cada dintisorii. I-au dat incisivii centrali inferiori si un singur incisiv central superior. Mergem la medic avem si 3plombite pe molarii de lapte. Dar incidivul central superior nu mai apare i’a vazut acum 2luni. Am facut o panoramică iar medicul spune ca avem o problema gravă o anomalie cum vă o sa ii dea decat 4din 8 sus si 4jos. Si ne-a programat sa stabilim ce-o de facut peste 4 zile. Este posibil sau sa mergem sa mai consultat si alți specialisti?Ce parere aveti?

 4. Buna ziua. Fetitei mele de 7 anișori inca nu i-au cazut incisivii centrali de sus desi sunt cariati si au mai ramas din ei decat jumate. Problema este ca am observat de cateva zile ca ii iasa ceilalți doi dar in cerul gurii. Sunt tare speriata va rog ajutați-ma cu un sfat. Ce este de facut mai ales ca fetita are autism in grad grav. Va multumesc.

 5. Am o problema care ma macina de multe luni si nu stiu ce sa fac.. in spatele caninului de lapte acum multi ani si a facut aparitia dintele definitiv (la 13 ani),dar nu ma deranjat prea tare pentru ca nu se putea vedea. de abia acum (am 20 de ani) dintele a crescut ,a devenit vizibil atunci cand vorbesc si mi a impins dintele de lapte usor in fata. acesta se si misca foarte foarte putin .. In scurt timp o sa imi iau inima in dinti si o sa merg la medic.Ce trebuie facut? se pot extrage ambii dinti si pus in implant? am 20 de ani,sunt fata, imaginea mea conteaza extrem de mult si nu pot ramane fara acel dinte nici macar temporar..

 6. Buna ziua am un copil de 4ani i sau macinat toti dinti am fost la dentist mi sa.spus sa astep sai iasa ceilalti azi uitinduma am vazut ceva alb deasupra caninului pe gingie si e tare ca dinte kum e posibil si mai are si jos dar e mai mik ,puteti sami spuneti de ce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *