Anomalii dentare – Microdontia
Dantura este unul dintre cele mai importante elemente atunci cand vine vorba despre digestie sau expresiile faciale. Exista un numar de anomalii dentare care pot afecta cresterea corecta a dintilor, iar una dintre acestea este microdontia.
Microdontia este o anomalie dentara de forma, caracterizata prin aparitia unuia sau mai multor dinti pe arcada dentara anormal de mici. Microdontia poate fi localizata la un singur dinte sau generalizata.
Microdontia localizata – acest tip de microdontie afecteaza un singur dinte si poate aparea in asociere cu hipodontia (anomalie dentara caracterizata printr-un deficit de numar).
Dintii cel mai frecvent afectati sunt incisivii laterali superiori si molarii de minte.
Dintii pot avea morfologie normala sau anormala.
Microdontia apare de obicei datorita factorilor genetici si mai putin datorita factorilor externi cum ar fi iradierile maxilarelor. Factorii externi por cauza microdontie doar in zonele expuse.
Microdontia generalizata (cea care afecteaza toti dintii) – se regaseste mai ales la pacientii care sufera de sindromul Down sau in cazurile in care prin ereditate incrucisata, cand caracteristicile vin din doua fonduri genetice diferite – dintii mici de la un parinte si maxilarele mari de la celalalt parinte. Si terapiile pentru tratarea cancerului pot deteriora dintii in curs de dezvoltare, doar in cazul copiilor.
Tratamentul microdontiei, a carei principala consecinta este de ordin estetic, este facultativ. El consta in purtatul, timp de o perioada de la 1 la 3 ani, a unui aparat dentar. Uneori, se mai recurge si la punerea unei coroane de ceramica de marime normala pe unul sau pe mai multi dinti mici.