Cercetari

Bacteriile gingivitei manipuleaza sistemul imunitar

O nouă cercetare științifică publicată în “Journal of Leukocyte Biology ” dezvăluie cum bacteria cunoscută pentru apariția bolii gingiilor, Porphyromonas ginigvalis, manipulează sistemul imunitar pentru a dezactiva procesele normale care ar distruge această bacterie.

gingivalis 2
Mai exact, publicația arată că acest patogen stimulează producerea de molecule anti- infamatorii interleukin-10. Această acțiune duce la inhibareaa funcției celulelor T, care în alte circumstanțe, ar ajuta la protecția gazdei față de acest microb.

“Din cauza faptului că jumătate din populația Statelor Unite, mai în varsta de 50 de ani, dezvoltă diferite forme paradontopatie, sperăm ca rezultatele studiului nostru să ajute în dezvoltarea unui tratament care ar putea preveni sau ameliora infecția cronică, cauzată de patogenul P. gingivalis “, a declarat un cercetator al Departamentului de Stomatologie Pediatrică de la Universitatea Alabama din Birmingham, Jannet Katz.

gingivalis

Pentru a face această descoperire, cercetatorii au folosit celule provenite de la șoareci, care au fost expusi la patogenul menționat mai sus. O parte din celule au fost tratate cu un anticorp ce inhibă virisul IL-10, în vreme ce cealaltă parte nu a fost tratată. Toate celulele au fost apoi testate pentru a se observa producția de interferon gamma.
O creștere in producția de interferon gamma a fost obervată în celulele tratate. Aceste studii sugerează că daunele provocate de P. gingivalis au loc atunci când celulele sistemului imunitar al gazdei sunt expuse pentru prima oară la acest patogen, iar pentru ca tratamentul să aibă succes, acesta trebuie început cât mai devreme.
Studiul evidențiază mecanismul prin care P. gingivalis poate provoca o infecție cronică sub forma parodontozei și oferă informații în ceea ce privește evoluția bolii. Rezultatele demonstrează de asemenea, importanța intervenției cât mai rapide, fie prin eradicarea bacteriei prin mijloace terapeutice specifice, fie prin prevenirea instalării acesteia cu ajutorul unui vaccin eficient.

———

Oral Dent Bucuresti

 

 

 

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi pe Facebook.

 

2 thoughts on “Bacteriile gingivitei manipuleaza sistemul imunitar

 1. Buna ziua
  Sunt din jud. Bihor.
  M-ar interesa ceva pt – gingivita cronica (din copilarie, dar de vreo 10 ani sangerez abundent; am fost la stomatologi diferiti, am folosit paste de dinti speciale, efectul o )
  multumesc

 2. Buna ziua.

  In cazul gingivitei, este foarte importanta igiena: trebuie sa va spalati pe dinti de doua ori pe zi. Cel mai important este seara. Va sfatuim sa folositi o apa de gura care contine CLORHEXIDINA. Aceasta substanta lupta impotriva bacteriilor ce cauzeaza gingivita.

  Doua dintre marcile pe care vi le recomandam sunt Corsodyl sau Osidenta. Daca folositi o alta marca, cititi prospectul apei de gura pentru a va asigura ca are in compozitie aceasta substanta, clorhexidina.

  Utilizati zilnic apa de gura timp de doua saptamani, dupa care faceti o pauza de doua luni si apoi mai urmati un tratament timp de doua saptamani.

  Apa de gura se foloseste la cincisprezece minute dupa ce v-ati spalat pe dinti.

  Nu in ultimul rand, ideal este sa se realizeze o igiena profesionala la un cabinet dentar si un detartraj dentar amanuntit.

  In cazul in care mai aveti intrebari legate de probleme dentare, nu ezitati sa ne scrieti si vom face tot posibilul sa va raspundem cat mai curand.

  Cu stima,
  echipa Oral Dent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *