Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Bacteriile gingivitei manipuleaza sistemul imunitar

Bacteriile gingivitei manipuleaza sistemul imunitar

O nouă cercetare științifică publicată în „Journal of Leukocyte Biology ” dezvăluie cum bacteria cunoscută pentru apariția bolii gingiilor, Porphyromonas ginigvalis, manipulează sistemul imunitar pentru a dezactiva procesele normale care ar distruge această bacterie.

gingivalis 2
Mai exact, publicația arată că acest patogen stimulează producerea de molecule anti- infamatorii interleukin-10. Această acțiune duce la inhibareaa funcției celulelor T, care în alte circumstanțe, ar ajuta la protecția gazdei față de acest microb.

“Din cauza faptului că jumătate din populația Statelor Unite, mai în varsta de 50 de ani, dezvoltă diferite forme paradontopatie, sperăm ca rezultatele studiului nostru să ajute în dezvoltarea unui tratament care ar putea preveni sau ameliora infecția cronică, cauzată de patogenul P. gingivalis „, a declarat un cercetator al Departamentului de Stomatologie Pediatrică de la Universitatea Alabama din Birmingham, Jannet Katz.

gingivalis

Pentru a face această descoperire, cercetatorii au folosit celule provenite de la șoareci, care au fost expusi la patogenul menționat mai sus. O parte din celule au fost tratate cu un anticorp ce inhibă virisul IL-10, în vreme ce cealaltă parte nu a fost tratată. Toate celulele au fost apoi testate pentru a se observa producția de interferon gamma.
O creștere in producția de interferon gamma a fost obervată în celulele tratate. Aceste studii sugerează că daunele provocate de P. gingivalis au loc atunci când celulele sistemului imunitar al gazdei sunt expuse pentru prima oară la acest patogen, iar pentru ca tratamentul să aibă succes, acesta trebuie început cât mai devreme.
Studiul evidențiază mecanismul prin care P. gingivalis poate provoca o infecție cronică sub forma parodontozei și oferă informații în ceea ce privește evoluția bolii. Rezultatele demonstrează de asemenea, importanța intervenției cât mai rapide, fie prin eradicarea bacteriei prin mijloace terapeutice specifice, fie prin prevenirea instalării acesteia cu ajutorul unui vaccin eficient.

–––

Oral Dent Bucuresti

 

 

 

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi pe Facebook.