Cariile interdentare
Cariile interdentare se formează între dinţi, de aceea sunt dificil de observat. Atunci când ajung să fie vizibile, smalţul dentar este deja afectat, iar caria devine profundă.
Spaţiile interdentare sunt zone mai greu de igienizat, mai ales în cazul dinţilor înghesuiţi. Din această cauză, în condiţii de igienă dentară precară, cariile se pot dezvolta în aceste spaţii şi afectează de cele mai multe ori ambii dinţi. În funcţie de gradul de distrucţie coronară, dintele va fi plombat sau acoperit cu o coroană dentară, de culoarea dinţilor vecini.
Cum ne dăm seama de prezenţa cariilor interdentare?
√ La dinţii din faţă, cariile interdentare sunt mai uşor de observat, deoarece produc modificări de culoare. La aceşti dinţi, caria se formează mai întâi pe faţa dinspre cerul gurii, sau limbă, şi continuă să „mănânce” din dinte până când ajunge pe partea opusă, cea dinspre buze. Pe parcursul acestui proces, dintele îşi schimbă culoarea spre maroniu – brun – negru.
√ Rămân resturi alimentare între dinţi. Dacă observaţi că apar anumite zone în care stagnează alimente care se îndepărteză greu şi este nevoie să apelaţi la scobitori, este posibil să fi apărut o carie. Evitaţi să folosiţi scobitorile, deoarece traumatizează gingia.
√ Aţa dentară se rupe sau este scămoşată după utilizare. Acest lucru se întâmplă atunci când se formează o carie între dinţi: după ce smalţul este atacat de carie, apare o gaură care, în timp, se mărește, și ale cărei margini neregulate agaţă aţa dentară.
√ Se lărgeşte spaţiul dintre doi dinţi şi apare un miros neplăcut, din cauza resturilor alimentare care fermentează.
√ Odată cu evoluţia în profunzime a cariei, apare şi durerea, mai ales la contactul cu alimentele dulci, reci şi acre.
√ Toţi dinţii sunt în contact între ei, printr-un punct de contact, care protejează gingia. Caria desfiinţează acest punct de contact. Prin urmare, alimentele ajung să traumatizeze gingia care, în timp, va creşte în spaţiul creat de carie. Aceasta este cauza sângerărilor gingivale.
Pentru a preveni apariţia cariilor interdentare, este obligatorie folosirea corectă a aţei dentare, alături de periajul dentar. Mare atenţie să nu vă periaţi dinţii prin mişcări orizontale (cum se periază copii, cu dinţii în contact şi trec stânga-dreapta cu periuţa de-a lungul întregii danturi). Prin această mişcare toate resturile alimentare rămân între dinţi.
Un control stomatologic regulat, la șase luni, poate preveni dezvoltarea acestor carii, alături de o igienă dentară corectă şi complexă, cu aţă dentară, periaj şi apă de gură.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent