Ce este detartrajul dentar
Printr-o igienă orală defectuoasă placa dentară se poate transforma într-un depozit aderent pe dinţi numit tartru, acesta formându-se prin mineralizarea plăcii bacteriene. Produsul final este o matrice minerală asemănătoare pietrei Ponce care găzduieşte milioane de microorganisme.
Tartrul dentar este cantonat în zonele în care periajul dentar este mai dificil sau imposibil ( faţa linguală a frontalilor inferiori,ultimele măsele, lucrările dentare, pe dinţii care nu sunt folosiţi în masticaţie, la persoanele purtătoare de aparat dentar).
Tartrul dentar poate fi situat deasupra gingiei. La început are o culoare alb-gălbuie, apoi devine maroniu datorită pigmenţilor alimentari sau nicotinei. Există însă si tartru situat subgingival, acesta poate scăpa neobservat.
Tartrul, care este cunoscut ca cel mai mare inamic al gingiei, poate fi îndepărtat cu uşurinţă prin detartraj.
Cum se realizeaza detartrajul profesional?
Această procedură stomatologica constă în eliminarea depozitelor de tartru de pe dinţi. Aglomerările rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizând acumularea şi proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine şi un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.
Acesta se poate realiza cu instrumente acţionate manual cu care se detaşează tartrul de pe dinti sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibrează uşor îndepărtând tartrul de pe dinţi. Pe tot parcursul tratamentului un jet puternic de apă va acţiona pe ansă pentru a preveni supraîncălzirea dintelui din cauza vibraţiilor.
Detartrajul cu ultrasunete se completaza cu un detrataj manual pentru zonele subgingivale, după care se va realiza finisarea suprafeţelor dentare prin periaj profesional. Nu se recomandă detartrajul ultrasonic persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii (ast, emfizem pulmonar, fibroza chistica) sau copiilor.
Detartrajul periodic este secretul menţinerii unei danturi sănătoase!
Pe lângă tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete, in acelasi timp oferind o senzaţie de „curăţenie”.
Numai realizată la un interval regulat de timp aceasta procedură reduce şi chiar elimina riscul apariţiei afecţiunilor gingivale – recomandarea medicilor Oral-Dent este ca procedura sa fie realizată la un interval de 4-6 luni iar pentru fumători mai des.
În concluzie, trebuie să acordăm o foarte mare atenţie detartrajului, să nu-l amînăm sau neglijăm. Alături de tehnicile de periaj şi vizitele regulate la stomatolog, face parte din elementele absolut necesare unei igiene orale adecvate.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent