Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Ce facem in cazul unui dinte rupt (fracturat)

Ce facem in cazul unui dinte rupt (fracturat)

Dinţii devitali (dinţii care au nervul scos) devin mai casanţi, de aceea le scade rezistenţa. Dacă se mănâncă un aliment dur pe dintele repectiv, există mari şanse să se fractureze. Acest accident poate să aibă loc şi la dinţii vitali, cel mai frecvent la copii, care se lovesc adeseori la dinţii din faţă.

Dintele fracturat este o urgenţă stomatologică, din cauza consecinţelor negative:

• Durerea. Dacă dintele este vital (are nerv) şi este fracturat aproape de camera pulpară, durerea este acută. Dintele devine foarte sensibil la alimentele dulci şi reci. În cazul unui accident, fractura este însoţită de sângerare, în urma traumatizării gingiei.

• Pot sa apară leziuni ale limbii şi obrajilor, din cauza marginilor ascuţite ale dintelui fracturat.

• Fizionomia este grav afectată, în cazul în care dintele fracturat este un incisiv.

• Dacă se amână tratamentul la dintele respectiv, nervul poate să se infecteze. Neglijarea fracturii conduce în timp la extracţia dintelui.

nuca.dinte.fractura.articol

Nu mâncaţi alimente dure şi nu spargeţi seminţe, mai ales pe dinţii plombaţi.

Tratamentul diferă în funcţie de profunzimea fracturii şi de vitalitatea dintelui:

√ Prezentaţi-vă urgent la un cabinet stomatologic, în maximum 30 de minute, dacă dintele este vital. Partea fracturată a dintelui trebuie ţinută în ser fiziologic până ajungeţi la dentist. Există cazuri în care bucata fracturată se poate folosi pentru a reface dintele.

√ Dacă linia de fractură deschide camera pulpară, se va realiza extirparea (scoaterea) nervului dentar.

√ În cazul în care este o fractură mică, dintele se va plomba (obturatie coronară).

√ De cele mai multe ori, dinţii devitali nu se mai pot plomba. Va fi nevoie de o lucrare dentară. Pereţii dintelui rămași în urma fracturii nu sunt suficient de rezistenţi pentru a susţine plomba de mari dimensiuni.

Este important să aveţi grijă de dinţii care au obturaţii mari. Nu mâncaţi alimente dure şi nu spargeţi seminţe pe dinţii respectivi.

√ Dacă linia de fractură cuprinde şi rădăcina, se va realiza extracţia dintelui respectiv. Această decizie va fi luată doar în urma unui examen radiologic. Dacă dintele fracturat are indicaţie de extracţie şi nu prezintă infecţie, se poate insera un implant dentar, imediat după extracţie.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent