Ce sunt implanturile dentare – VEZI DEMONSTRATIE VIDEO 3D
Implanturile dentare sunt înlocuitori artificiali ai dinţilor lipsă, care se fixează direct în osul maxilar. Acestea sunt confecționate de obicei din titan pur (99,95%), aliaj de titan, sau ceramică zirconică si au forma unui surub care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural. In studii avansate de cercetare se afla implanturile dentare din zirconiu care sunt indicate in special in zona frontala.
Inaintea aplicării implanturilor, medicul chirurg implantolog va analiza daca terenul pacientului este favorabil protezării pe implanturi. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
Etape de tratament
Dupa ce implantul este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi. Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni.
Urmatorul pas incepe dupa cateva saptamani, timp in care gingiile s-au vindecat. Dintii artificiali sunt construiti pentru a se potrivi pe bont. Daca este implicat un numar mai mare de dinti, aceasta etapa poate dura una sau doua luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.
De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.
Considerate a fi mai blânde decât extracţiile molarilor de minte incluşi în os, intervenţiile de aplicare a implanturilor reprezintă o soluţie modernă de înlocuire a dinţilor pierduţi. Rezistenţa în timp, igiena, faptul că nu se folosesc dinţii naturali sănătoşi pentru protezarea spaţiului gol, sunt motive care vă vor convinge că ele reprezintă o foarte bună alegere în protezare.
După intervenţie, care este puţin invazivă, pacientul este liber sa meargă acasă. Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali. Acest lucru inseamna ca puteti manca si bea ca de obicei. Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii.
VEZI DEMONSTRATIE VIDEO 3D
Avantajele unui implant:
- Înlocuirea unui dinte lipsa se face printr-o singură coroana și nu prin 3, că în cazul punților clasice
- Nu se sacrifica integritatea dinților vecini.
- Lucrările pe implanturi arata identic cu dinții naturali
- Previne retracția gingiilor și resorbția osului
Care sunt limitarile implanturilor ?
Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat sau anumite afectiuni ale sangelui). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale, si/sau analize de sange. Si persoanele in varsta pot fi candidati ideali pentru implanturile dentare.
Nu au fost semnalate reactii alergice la titan si nu exista fenomen de respingere. Sistemul imunitar nu va recunoaste implantul in gura ca pe corp strain si nu-l va respinge.
Care este rata de succes a unui implant dentar ?
Rata de succes înregistrată la pacientii cu implanturi este de 98-100%. Rata de succes variază în funcție de starea de sănătate a pacientului, tehnica operatorie, calitatea și cantitatea osului și, cel mai important, igiena pacientului. Dacă sunt ingirijite corect, implanturile dentare pot dura toată viața. Este necesar ca pacientul să vină cu regularitate la control. Se consideră că implanturile dentare au cea mai mare rată de succes dintre toate tratamentele stomatologice. Riscul de pierdere a unui implant apare din cauza unei igiene orale incorecte si este foarte crescut la fumatori.
Care sunt costurile unui implant dentar?
Costul variaza in functie de durata tratamentului, numarul de implanturi si efortul depus de medic, costul fiind diferit si de la un medic la altul. Costurile aditionale includ tomografii sau radiografii, grefa de os (pentru a mari cantitatea de os din maxilar sau mandibula), punti sau proteze temporare. De asemenea, costul implantului este dat si de tipul de material folosit in implant (titan, aliaj de titan, sau ceramică zirconică) si chiar de compania producatoare de implanturi.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent