Banii, dintii si romanii – partea I (continuare)
Vom continua in acest articol enumerarea metodelor profilactice pentru prevenirea si depistarea afectiunilor dentare in stadiile lor de inceput.
d) Controlul stomatologic periodic.
Acesta este piatra de temelie a intregului proces de prevenire a problemelor dentare, pentru ca medicul dentist este singurul care dispune de pregatirea si ustensilele necesare pentru a pune un diagnostic complet si complex al starii de sanatate dentara.
De exemplu, peste 60 % din carii apar in zone putin sau deloc vizibile pentru un ochi neantrenat. Acestea evolueaza fara durere in primele luni de la debut asa ca persoana afectata nu „simte” nici un motiv pentru a consulta medicul dentist.
In aceasta etapa doar specialistul poate detecta respectiva carie iar tratamentul acesteia ar fi unul extrem de simplu, complet nedureros si foarte ieftin.
Dupa o perioada de timp care variaza de la un om la altul, caria depaseste stratul de smalt al dintelui, moment in care incepe sa apara o sensibilitate la diferiti stimuli externi gen : cald, rece, dulce, acru etc.
Presupunand ca se apeleaza la un constult stomatologic, in aceasta etapa caria este deja dureroasa la tratament iar indepartarea tesuturilor dentare afectate provoaca o distrugere aditionala a dintelui, astfel incat in urma prepararii se ajunge la o cavitate de dimensiuni medii.
Ignorarea in continuare a simptomelor permite cariei din exemplul nostru sa afecteze si stratul de dentina (aflat sub cel de smalt) iar sensibilitatea va fi inlocuita de durere. Tratamentul in aceasta faza impune obligatoriu folosirea anesteziei iar curatarea tesuturilor afectate provoaca distrugeri masive ale dintelui, ajungandu-se in urma prepararii la o cavitate de dimensiuni mari.
Tranzitia de la o carie mica, la una masiva si dureroasa are loc intr-un timp relativ scurt, de ordinul lunilor. Doar un consult stomatologic poate detecta si trata afectiunile inca de la inceput, cat inca sunt minore si neinvazive, nepermitand astfel aparitia complicatiilor.
Este recomandat un consult stomatologic la intervale de 3-6 luni pentru a putea „intercepta” orice afectiune dentara in perioada de debut.
Cost = ZERO – deoarece consultatia este Gratuita! la cabinetul stomatologic Oral-Dent
Pentru a intelege necesitatea acestei manopere trebuie sa explicam ce este tartrul si cum se formeaza. Dupa cum bine stiti, saliva din cavitatea bucala este populata cu o mare varietate de microorganisme (microbi), care pentru a se putea atasa de dinti, excreta o serie de substante lipicioase. Acestea in combinatie cu resturi alimentare formeaza o pelicula aderenta pe suprafata dintilor, numita placa bacteriana. Placa bacteriana poate fi indepartata de pe dinti prin periaj dentar. Daca periajul nu este executat corect placa bacteriana ramasa se va combina chimic cu sarurile de calciu, sodiu si magneziu, transformandu-se in tartru.
Tartrul dentar (piatra) este produsul final al mineralizarii placii bacteriene. Acest proces incepe in primele 4-8 ore dupa periaj. Dupa doua zile, placa este mineralizata in proportie de 50%, iar la 12 zile, tartrul este deja format. Produsul final este o matrice minerala asemanatoare pietrei Ponce care gazduieste milioane de microorganisme si care este cantonata in zonele in care periajul este inadecvat sau imposibil ( fata linguala a frontalilor inferiori, punti dentare, plombe nelustruite etc).
Tartrul dentar poate fi situat deasupra gingiei. La inceput are o culoare alb-galbuie, apoi devine maroniu datorita pigmentilor alimentari sau nicotinei la fumatori . Exista insa si tartru situat subgingival, acesta poate scapa neobservat la simpla examinare a dintilor, dar apare pe radiografii. Se acumuleaza sub forma de benzi si este inchis la culoare.
Tartrul supragingival care poate deveni foarte voluminos in timp: da dintilor un aspect neingrijit, produce un miros urat al gurii si mentine microbii in contact cu suprafata dintilor ajutand la formarea cariilor.
Tartrul subgingival se localizeaza la nivelul jonctiunii dintre gingie si dinte si prin cresterea sa constanta in volum, „impinge si dezlipeste” gingia de pe dinte, permitand microbilor sa patraunda in spatiile din jurul dintelui (tesuturile peridentare) care nu sunt adecvat protejate impotriva atacurilor microbiene.
Intr-un cuvant, tartrul este de departe cel mai mare inamic al gingiei, fiind una din cauzele principale ale paradontozei (boala parodontala), boala care duce la retractia gingiilor, provoaca mobilitatea dintilor si intr-un final pierderea acestora.
Pentru a preveni toate aceste efecte negative este necesar detartrajul periodic la un interval de 4-6 luni. Manopera se realizeaza cu instrumente ultrasonice care nu provoaca durere sau disconfort si de obicei poate fi cuplata cu controlul stomatologic periodic. Detrartrajul include si sedinta de periaj profesional.
Cost = 50 de Lei/4-6 luni – la cabinetul stomatologic Oral-Dent
In concluzie, profilaxia este modalitatea cea mai IEFTINA si EFICIENTA de „a-ti ingriji dintii”. Este mai ieftin si mai sanatos sa previi si sa tratezi la timp, decat sa astepti pana la aparitia complicatiilor al caror tratament este mult mai scump si mai distructiv.
Cu un cost de aproximativ 100-150 Lei/an pacientul poate sa-si depisteze si sa trateze ” inca din fasa ” diferitele afectiuni dentare sau gingivale, prelungindu-si astfel sanatatea dentara cu multi ani si economisind zeci de milioane.
Ingrijeste-ti dintii, altii nu-ti mai cresc…
–––
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent