Cum arata un dinte?
Dintele este format din două părţi: coroana şi rădăcina. Este fixat într-un os, numit os alveolar.
În gură putem vedea cum o parte din dinte şi din osul alveolar este acoperită de un ţesut roz numit gingie.
Dinţii superiori se numesc maxilari şi cei inferiori, mandibulari.
Coroana este partea vizibilă a dintelui. Cu ajutorul său, datorită formei specifice a fiecărui dinte, putem mânca. Fiecare dinte are rolul său în procesul de zdrobire a alimentelor, de aceea este important să avem toţi dinţii, în „stare perfectă de funcționare”.
Coroana este învelită de smalţ, care este ţesutul cel mai dur din organism. Acesta protejează dintele de factorii externi: variaţiile de temperatură şi forţele din timpul masticaţiei.
Smalţul este bogat în minerale, care ajută dintele să se menţină sănătos, prin schimburile ionice permanente cu saliva. Dacă în perioada de formare şi dezvoltare a dinţilor există un deficit de minerale, smalţul va fi afectat. Apar defecte de smalţ sub forma unor pete albe sau gri. La nivelul acestor zone se poate forma mai ușor caria, dacă igiena este precară.
Rădăcina fixează dintele în os. În mod normal, aceasta nu este vizibilă în cavitatea bucală. Rădăcina este învelită de un ţesut numit cement. Comparativ cu smalţul, cementul conţine mai puţine minerale, este mai galben, mai poros şi mai putin dur. Din această cauză, în cazul retracţiilor gingivale, zona de cement expusă va fi mai uşor atacată de carie.
Sub cele două straturi, smalţ şi cement, se află un ţesut numit dentină. Culoarea este galbenă şi se întinde până la nivelul pulpei dentare. Spre deosebire de smalţ, dentina îi oferă pulpei o protecţie insuficientă faţă de factorii externi. Duritatea sa este inferioară durităţii smalţului. În structura dentinei există canalicule dentinare cu fibre nervoase şi, din acest motiv, orice variaţie externă ajunge mai uşor la nerv. Aşa se explică de ce cariile nu dor de la început. Odată cu evoluţia procesului carios, din smalţ spre dentină, apare şi durerea.
Durerea este un semn al unei carii profunde. Nu aşteptaţi până apare durerea!
Pulpa dentară este un ţesut moale, aflat în interiorul dintelui, sub dentină, în camera pulpară (la nivelul coroanei) şi în canalul radicular (la nivel radicular). Conţine nervi, artere şi vene, care asigură nutriţia dintelui. În cadrul manoperei de extirpare (scoaterea nervului), medicul dentist îndepărtează smalţul şi dentina până când ajunge la pulpă, pe care o înlătură complet.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent