Cum controlam teama de stomatolog?
Iti este teama sa mergi la cabinetul stomatologic? Nu esti singurul! Teama de stomatolog este intalnita la aproximativ 70% din populatia globului, atat la copii cat si in randul adultilor. Poate fi o capcana insa, deoarece aceasta duce la evitarea sau la amanarea tratamentului stomatologic.
Teama de dentist este asociata uneori cu frica de ace sau cu zgomotul produs de dispozitivele stomatologice precum frezele dentare. Cand frica se manifesta prin transpiratie, batai accentuate ale inimii (tahicardie), stres vizibil, senzatie de rau, ameteli sau senzatie de lesin, vorbim despre o stare de anxietate mai accentuata, denumita dentofobie (stomatofobie ori odontofobie).
Care sunt cauzele acestei temeri?
Frica de dentist isi are originile in trecut. Poate, in urma cu ceva vreme, ai trecut printr-o experienta stomatologica traumatizanta sau printr-o alta experienta medicala nu tocmai prietenoasa.
De asemenea, o interventie stomatologica poate fi perceputa de catre unii dintre pacienti ca pe o invadare a spatiului personal. Alte afectiuni ce tin de anxietate precum: teama de a pierde controlul, claustrofobia – teama de spatii inchise, agorafobia – teama de situatii din care simti ca nu poti scapa sunt cateva dintre cauzele fobiei de dentist.
Ce poti face pentru a scapa de teama de stomatolog?
Constientizeaza frica si discuta deschis cu medicul stomatolog despre temerile tale cat si despre interventia ce urmeaza sa aiba loc. Astfel, dentistul va putea intocmi un plan de tratament sau de interventie conform nevoilor tale.
Iti propunem cateva tehnici de relaxare pe care sa le poti pune in practica in timpul unei sedinte la cabinetul stomatologic pentru a reduce din teama de dentist cu care te confrunti. Daca iti este tema de sunetul produs de freza dentara, muzica, pe care o poti asculta cu ajutorul castilor, poate fi o solutie eficienta si la indemana. Desigur si mingea antistres te poate ajuta – focuseaza-ti atentia la ritmul miscarilor pe care le efectuezi strangand mingea. Gaseste un punct pe tavanul incaperii si fixeaza-l cu privirea – acest lucru iti poate distrage atentia si te poate scapa de teama. Poti stabili cu medicul dentist un semn pentru momentul in care ai nevoie de o pauza. Este important, de asemenea, sa mentii controlul asupra modului de a respira.
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, iti pune la dispozitie o gama completa de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu.
Ne gasesti în Bucuresti, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne gasesti si la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent