Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Cum să ai dinți mai puternici. Castorii știu

Cum să ai dinți mai puternici. Castorii știu

Castorii nu se spală pe dinți și nici nu beau apă cu fluor, însă un nou studiu al Universității Northwestern spune că aceste animale au o protecție împotriva cariilor dentare bazată chiar pe structura chimică a dinților: fierul.

beaver

Smalțul pigmentat detectat de oamenii de știință este mai puternic și mai rezistent la acizi spre deosebire de smalțul normal, iar aici vorbim și de cel tratat cu fluor. Noua descoperire poate să conducă cercetătorii la o mai bună înțelegere a cariilor umane, la detectarea din timp a acestora și la îmbunătățirea tratamentelor curente cu fluor.

Până acum se știa că „nanofibrele” ordonate ale hidroxiapatitei sunt cele care stau la baza smalțului dentar, însă echipa de cercetători ai Universității Northwestern au descoperit că materialul din jurul nanofirelor este important, acolo unde se află mici cantități de minerale amorfe bogate în fier și magneziu ce controlează rezistența la acid a smalțului.

“Am făcut un mare pas înainte în înțelegerea compoziției și structurii smalțului dentar, al stratului exterior de protecție al dintelui, totul la cea mai mică scară”, a declarat unul dintre cei care au condus studiul.

beaver-skull

Materialul nestructurat, ceea ce reprezintă doar o mică parte din smalț,  joacă un rol în apariția cariilor dentare. S-a descoperit că ionii care produc diversitatea sunt cei care fac diferența în ceea ce privește protecția. Dacă vorbim despre smalțul normal, vorbim despre magneziu, dar dacă aducem în discuție smațul pigmentat al castorilor atunci este vorba despre fier.

Dinții unui castor sunt, din punct de vedere chimic, diferiți de ai noștri. Datorită biologiei, ne putem îmbunătăți smalțul dinților, iar acum potrivit noilor studii, putem crea noi tratamente mai bune cu fluor.

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent