De ce sangereaza gingiile atunci cand ne spalam pe dinti
Dacă ne uităm în oglindă, putem observa un ţesut roz care înconjoară dinţii. Aceasta este gingia, care are rolul de a proteja dinţii şi osul alveolar. Împreună cu fibrele pe care le conţine, gingia este o adevărată barieră în faţa bacteriilor şi a unor presiuni care ar putea fi nocive pentru dantură.
Sângerarea gingiilor este primul semn care ne atrage atenţia asupra unui dezechilibru.
Este FALSĂ afirmația: „Este normal să mai sângereze din când în când gingia.”
Cauzele acestor sâmgerări pot fi multiple, de aceea este obligatoriu să mergeţi la un control stomatologic! Neglijarea acestui semn de afectare gingivală va avea ca rezultat evoluţia inflamaţiei până în profunzimea gingiei, ceea ce va afecta în mod ireversibil structurile care fixează dintele în os.
Iată care sunt cele mai frecvente situaţii care pot cauza apariţia sângerărilor gingivale:
♦ Un periaj dentar incorect. Dacă se foloseşte o periuţă dentară cu peri duri, și un periaj violent, realizat în fugă, gingia va fi inevitabil traumatizată şi va sângera. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă ne spălăm pe dinţi exagerat de des şi mult. Pentru o dantură curată, este suficient să ne periem dinţii 3-5 minute, dimineaţa şi, mai ales, seara, însă este obligatoriu să folosim şi apa de gură, aţa dentară şi să avem grijă ce alimente consumăm.
Mişcarea corectă de periaj dentar este dinspre gingie, spre dinte, şi nu invers!
♦ Atenţie la aţa dentară! Folosirea ei incorectă, prin apăsare pe gingii, poate cauza sângerarea lor. Acelaşi efect dăunător îl poate avea şi folosirea frecventă a scobitorilor.
♦ Prezenţa tartrului dentar, care întotdeauna se formează exact la limita dintre dinte și gingie. Tartrul plin de bacterii va îndepărta gingia de pe dinte, va cauza inflamarea ei şi apariţia sângerărilor, mai ales la periaj.
Un detartraj dentar, însoțit de aplicarea unor substanţe antiseptice, îi va permite gingiei să se refacă, treptat.
♦ Cariile dentare, în special cele interdentare, reţin resturi alimentare și bacterii care afectează în timp gingia.
♦ Anumite stări fiziologice: la pubertate, în timpul sarcinii, la menstruaţie şi la menopauză, din cauza dereglărilor hormonale, gingiile devin mai sensibile şi pot sângera mai uşor. Nu vă îngrijoraţi, cel mai important este să acordaţi mai multă atenţie igienei dentare, în aceste perioade.
♦ Gingiile pot sângera uşor, la periaj sau chiar spontan, din cauza anumitor afecţiuni generale: carenţe vitaminice, diabet zaharat, anemie, leucemie şi boli imunodeficitare.
♦ O lucrare dentară (proteză, croşete, punte) care nu este adaptată corect poate traumatiza gingia.
♦ Atunci când există spaţii între dinţi, alimentele lovesc direct gingia şi, în timp, apare sângerarea. Pentru ca gingia să fie protejată, între dinţi trebuie să existe un punct de contact.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent