Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Dinţii tociţi

Dinţii tociţi

Dinţii tociţi se numesc în termeni medicali dinţi abrazaţi.

Odată cu înaintarea în vârstă, abraziunea dentară este un fenomen normal. Datorită contactului dintre dinţi, suprafeţele dentare se uzează, relieful nu mai este la fel de ascuţit, vârful cuspizilor se rotunjeşte şi marginea dinţilor frontali se subţiază. Acest fenomen nu creează probleme dentare, deoarece dinţii se adaptează.

Exista situatii in care dintii se tocesc din cauza unui contact interdentar anormal, sau când dinţii sunt suprasolicitaţi. Cea mai frecventa cauză a abraziunii patologice este bruxismul. Vă invit să citiţi următorul articol Scrâşneşti noaptea din dinţi.

Cum arată un dinte tocit?

Măselele au un relief plan, cuspizii nu mai sunt ascuţiţi.

♦ Dinţii frontali sunt mai subţiri şi uneori au marginea fracturată.

Smalţul se subţiază şi din această cauză dinţii sunt sensibili şi predispuşi la fracturi dentare.

♦ De cele mai multe ori aceşti dinţi au gingiile retrase şi carii de colet.

Cum putem preveni?

Trebuie să înţelegem că dinţii mereu se ”caută între ei”, adica ei se mişcă pentru a fi în contact cu dintele vecin, dar mai ales cu dintele opus.

Pierderea contactului cu dintele opus sau vecin poate fi cauzată de către o carie dentară, o plombă modelată incorect sau o coroană dentară neadaptată. Dinţii erup până se stabileşte un nou contact cu dintele opus, fenomenul se numeşte egresiune dentară.

Pentru a preveni contactele dentare anormale, este indicat să se trateze la timp toate cariile.

dinti.tociti.articol

Dinţii tociţi sunt sensibili şi predispuşi la fracturi dentare.

După ce se extrage un dinte, rămâne un spaţiu pe care dinţii au tendinţa să-l ocupe. Astfel ei se înclină, dinţii opuşi egresează şi din această cauză toată ocluzia (modul în care calcă dinţii) este afectattă, şi apare în timp abraziunea dinţilor din zona extracţiei.

Este obligatoriu să se ocupe spaţiul rămas după extracţie, printr-un implant dentar sau o lucrare (punte) dentară.

Dacă bănuiţi că scrâşniţi din dinţi noaptea, dacă vă treziţi dimineaţa cu dureri în zona urechilor, sau cu bucăţi de plombă în gură, mergeţi urgent la medicul stomatolog. În caz de bruxism, dinţii pot fi protejaţi prin aplicarea pe dinţi a unei gutiere dentare. Aceasta este din material plastic, se interpune între dinţi şi mişcările din timpul nopţii vor fi realizate pe gutieră şi nu pe dinţi.

Evitaţi să staţi cu diferite obiecte între dinţi. Multe persoane, când se concentrează, aplică între dinţi pixuri, creioane sau alte obiecte dure, care dăunează smalţului.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent