Durerea la dentist – un mit prea vechi pentru secolul XXI
Dupa cum spuneam si in articolul precedent, un alt motiv pentru care romanul fuge de dentist ca dracul de tamaie este frica de durere si, prin asociere, frica de… dentist. Desi aceasta teama se manifesta ca un tot unitar, ea are in realitate doua componente separate, iar fiecare dintre ele are o explicatie diferita. Haideti sa le luam pe rand.
Frica de durere: Dupa cum se stie, durerea este modul in care organismul uman semnaleaza ca ceva nu este in regula intr-o anumita zona. Fara prezenta stimulului dureros, cei mai multi dintre noi nu si-ar da seama ca au suferit un traumatism, o leziune sau ca, la modul general, „ceva nu se invarte rotund”. Intr-un cuvant, durerea este un „rau” necesar fara de care existenta nu ar fi posibila. Nimanui nu-i place, dar cu totii o cunoastem si o toleram intr-o anumita masura, care variaza de la o persoana la alta.
It’s all in your mind.
Practic, mecanismul de „functionare” a durerii este foarte asemanator cu cel al unei banale sonerii. Avem un receptor (butonul), un nerv (firul) si creierul (difuzorul). Simplu, nu? Acum imaginati-va ca va asezati pe o piuneza pusa „intamplator” de un coleg pe scaunul dumneavoastra de birou.
Stimulul dureros activeaza receptorul (apasa butonul), care trimite un impuls prin nerv (pe fir), iar acest impuls ajunge in creier (difuzor) si este perceput ca „durere”. Reactia fireasca este sa puneti mana pe un obiect contondent si sa trimiteti glumetul de urgenta la… dentist.
Bun, atunci de unde frica de durere la dentist? Mai ales ca la romani se ajunge in cabinetul stomatologic abia DUPA ce afectiunile au devenit insuportabil de dureroase, dupa nopti nedormite si zeci de injurii la adresa dintelui respectiv…
Nimic mai simplu – lipsa de cultura medicala. Exista o idee preconceputa si total gresita, cum ca dentistul provoaca durere ca sa te scape de durere. Chiar daca asa ar fi cazul, tot ar merita. Noroc insa ca traim in secolul al 21-lea si ca s-a inventat anestezia. Aceasta este o substanta miraculoasa fara de care nicio ramura a medicinei moderne nu ar putea exista. Rolul sau este de a suprima temporar proprietatea nervului respectiv de a trimite impulsul dureros spre creier.
Durere si prejudecata
Daca revenim la exemplul cu soneria, anestezia practic „taie” firul acesteia pentru o perioada limitata de timp. Putem apasa linistiti pe buton, soneria nu va suna pana cand nu dispare efectul anesteziei.
Si pentru ca durerea nu este perceputa decat in creier, in urma administrarii de anestezic durerea NU mai exista, indiferent de manoperele stomatologice care ar provoca durere in lipsa acestuia. Deci, pe scurt:
Anestezie = lipsa TOTALA a durerii.
Medicul dentist al secolului XXI cunoaste manoperele care pot provoca durere si are acces la anestezici de ultima generatie, asa ca puteti fi siguri ca va administra o anestezie inainte de a utiliza manopere/instrumente care pot provoca durere sau disconfort. De multe ori dentistul va administra anestezia chiar daca nu este nevoie, strict pentru confortul psihic al pacientului.
In concluzie, datorita folosirii pe scara larga a substantelor anestezice, care sunt ieftine si usor de administrat, stomatologia moderna este COMPLET NEDUREROASA. Deci lasati spaimele nejustificate si mergeti la dentist ori de cate ori este nevoie de interventia acestuia. Durerea este un concept iesit din uz in practica stomatologica moderna!
Cultura, nu tortura.