Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Fractura unui dinte la copil

Fractura unui dinte la copil

Fractura unui dinte la copil este o urgenţă stomatologică. Accidentele la locul de joacă sunt foarte frecvente. Cei mai afectaţi sunt dinţii din faţă, în special la băieţi.

Traumatismele la dinţi sunt variate: de la o simplă fisură până la pierderea completă a dintelui. Uneori ele pot fi însoţite de leziuni ale buzelor şi ale gingiilor.

Pot fi afectaţi atât dinţii de lapte cât şi cei permanenţi, care nu sunt încă dezvoltaţi complet.

√ Stergeţi cu o compresă curată zona respectivă.

 Dacă găsiţi partea fracturată a dintelui, să nu o spălaţi. Puneţi partea respectivă în lapte sau în ser fiziologic şi mergeti urgent la medicul dentist. Este foarte important să stea in mediu umed, ca să nu se usuce. Această parte a dintelui se va lipi de dintele restant.

Radiografia dentară la dintele respectiv este obligatorie.

Tratamentul constă în refacerea dintelui cu o plombă de culoarea dintelui. Dacă dintele este mobil, se va imobiliza printr-o sârmă prinsă de dinţii vecini, timp de 7-14 zile. În acest timp se vor consuma doar alimente moi. Dintele refăcut va fi examinat o data la 3 luni.

În cazul în care fractura este aproape de nervul dintelui, se va face tratamentul de canal.

fractura.dinte.copil

Fractura unui dinte la copil este o urgenţă stomatologică.

În lipsa tratamentului, pot să apară mai multe complicaţii:

Dacă dintele este de lapte, poate fi afectat dintele permanent. Este posibil să erupă mai târziu sau cu o morfologie modificată.

Dinţii permanenţi se află în os, sub rădăcina dinţilor de lapte. De aceea leziunile grave de la nivelul dinţilor de lapte pot afecta şi dinţii permanenţi.

O fractură netratată a dinţilor de lapte se poate complica cu gangrenă, care poate infecta şi dintele permanent.

De cele mai multe ori, când se fracturează un dinte în urma unui traumatism, se lezează vasele din jurul dintelui. Dintele trebuie urmărit un timp deoarece există riscul necrozării lui, adică se distruge nervul, urmată la scurt timp de gangrenă.

Este foarte important să vă prezentaţi la medicul dentist cu copilul, chiar dacă nu este vreo leziune vizibilă a dintelui. Orice lovitură de la nivelul dinţilor trebuie bine examinată pentru a preveni complicaţiile posibile.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent