Gingivita poate fi prevenita
Gingivita este o inflamaţie strictă a gingiei din jurul dinţilor.
Multe persoane au o atitudine greşită în faţa acestei afecţiuni. Unele consideră că este normal să mai sângereze, că toată lumea are probleme cu gingiile şi nu este cazul să se îngrijoreze. Mai este şi varianta frecvent întâlnită în care gingivita este moştenită şi iar nu este cazul să se îngrijoreze. Este greşit! Vă invit să citiţi articolul Mituri despre igiena dinţilor.
Gingivita este cea mai uşoră afecţiune a gingiilor şi poate fi tratată. În primul rând trebuie să înţelegem că singurul factor determinant este bacteria şi nu fumatul, stresul, genetica sau altele.
Gingivita apare când este neglijată igiena dentară dar mai ales când este întreruptă câteva zile. În lipsa periajului dentar, bacteriile cresc şi se înmulţesc cu ajutorul resturilor alimentare. Treptat gingia se umflă, sângerează, uneori doare, mai ales la spălatul pe dinţi şi din această cauză zona respectivă nu mai este igienizată. Se formează astfel un cerc vicios în care inflamaţia creşte şi igiena este mai neglijată.
Există situaţii în care gingia este traumatizată de către o lucrare dentară, o coajă de pâine sau alte accidente, în urma cărora gingia devine sensibilă şi din nou zona nu mai este igienizată. Nu accidentul determină gingivita, ci lipsa igienei. În aceste situaţii, cel mai bine este să ne spălăm pe dinţi cu o perie moale şi dacă zona este foarte dureroasă ştergem cu o compresă şi ne clătim obligatoriu cu o apă de gură cu clorhexidină. Sub nici o formă nu renunţăm la spălatul pe dinţi şi la apa de gură.
De cele mai multe ori tartrul dentar este însoţit de gingivită. Tartrul este un depozit mineral pe dinte, situat în special lângă gingie, care conţine foarte multe bacterii. Practic tartrul ajunge să îndepărteze gingia de pe dinte şi să întreţină o inflamaţie continuă. De aceea, primul pas pentru un tratament al gingivitei este detartrajul dentar.
√ Cea mai importanţă este IGIENA! Chiar dacă doare şi sângerează, nu renunţaţi la spălatul pe dinţi! Important este să eliminăm bacteriile, ca să tratăm şi să prevenim gingivita.
√ Detartrajul dentar este esenţial. Cea mai mare cantitate se depune pe dinţii inferiori, înspre limbă. Tartrul se vede dacă vă uitaţi în oglindă. Este o dungă maronie aproape de gingie, care de cele mai multe ori este mai roşie decat restul gingiei. Nu este obligatoriu să fie însoţită gingivita de către tartru. Dar tartrul subgingival este mereu însoţit de gingivită.
√ Mergeţi la medicul dentist, dacă vă sângerează gingia.
√ Folosiţi apă de gură cu clorhexidină timp de 2 săptămâni, alături de masajul gingival.
√ Dacă purtaţi aparat dentar, acordaţi timpul necesar igienei dentare.
Gingivita se poate complica prin avansarea inflamaţiei la osul care susţine dinţii. În acest stadiu vorbim despre parodontită, o afecţiune profundă care poate să ducă la pierderea dinţilor. Astfel, prevenirea gingivitei este primul pas pentru a menţine dinţii în gură.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent