Granulomul dentar, infectie periculoasa la varful radacinii
Una dintre cele mai mari probleme, cauzate de dinţii netrataţi sau trataţi incorect, este apariţia granulomului chistic, cunoscut şi sub numele de granulom apical.
Cum se formează granulomul?
Granulomul apical este o consecinţă a infiltrării bacteriene a vârfului rădăcinii şi a osului înconjurător. Aceste bacterii provin din canalul infectat al dintelui. Ţesutul osos din jurul vârfului rădăcinii va fi înlocuit cu un ţesut de granulaţie, care este de fapt o metodă de apărare a organismului în faţa unui corp străin.
Cum se manifestă?
Problema cea mai mare a granulomului este faptul că simptomele sunt puţine. Uneori se simte o uşoară jenă, o durere vagă şi parcă dintele respectiv ni se pare mai înalt faţă de ceilalţi. În anumite situaţii, când scade imunitatea organismului, aceste granuloame se pot acutiza: apare o durere puternică, zona din dreptul dintelui este umflată şi starea generala a organismului este alterată.
Care sunt consecinţele netratării granulomului apical?
√ Reprezintă un factor de infecţie care poate să afecteze la distanţă un alt organ din corp şi articulaţiile.
√ Poate să cuprindă şi rădăcinile altor dinţi vecini, infectându-i.
√ Dacă granulomul apical este situat la nivelul dinţilor laterali superiori, poate să cauzeze apariţia sinuzitei maxilare.
√ Odată cu creşterea în dimensiune a granulomului, acesta va distruge osul care susţine dintele și, în timp, dintele va deveni mobil.
Radiografia ne indică exact mărimea, cauza, localizarea şi indicaţia de tratament în cazul granulomului. Aceasta este obligatorie pentru a pune diagnosticul de granulom dentar.
Metodele de tratament variază, în funcţie de diametrul granulomului, analizat pe radiografia dentară.
♦ Tratamentul endodontic. Dacă infecţia este de mici dimensiuni, se poate realiza un tratament de canal, care va fi de durată lungă. Acest tratament constă în dezinfectarea canalului şi aplicarea unei paste pe canal care conţine hidroxid de calciu. Pansamentul se va schimba la aproximativ o săptămână şi va fi realizat timp de minim trei luni. După această perioadă, în urma unui control radiologic, se va putea observa modul în care infecţia de la vârful rădăcinii reacționează la tratament. Există două posibilităţi: fie granulomul se va micşora, caz în care se va continua tratamentul, fie acesta nu va suferi nicio schimbare, caz în care se va trece la o altă metodă de tratament.
♦ Rezecţia apicală. Acest tratament constă în secţionarea vârfului rădăcinii împreună cu infecţia. Granulomul are o membrană proprie bine constituită, care înconjoară toată infecţia, de aceea seamănă ca un săculeţ prins de vârful rădăcinii. Datorită acestui fapt, odată cu îndepărtarea vârfului rădăcinii, se va îndepărta şi infecţia. Pentru mai multe informaţii, vă invit să citiţi articolul Salvarea dintelui de la extracţie.
♦ Extracţia dentară. Este indicaţia de tratament a granuloamelor mari, care nu pot fi eliminate cu ajutorul tratamentelor menţionate mai sus. Realizarea unei rezecţii apicale la un granulom mare implică şi eliminarea unei părţi mari din rădăcină. Acest lucru va conduce la mobilizarea dintelui, în urma pierderii suportului osos.
Granulomul va fi complet îndepărtat, prin chiuretarea alveolei (se foloseşte un instrument numit chiuretă, cu care se verifică dacă mai este ţesut de granulaţie).
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent