Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Igienizarea dentara, cat de importanta este?

Igienizarea dentara, cat de importanta este?

 

Majoritatea afectiunilor stomatologice pot fi evitate prin aplicarea unei profilaxii adecvate. Un procent mare din aceasta profilaxie este reprezentat de gradul de igiena al danturii noastre. Iti vom explica in acest articol despre igienizarea dentara

De ce este importanta igienizarea dentara

Igienizarea dentara, cat de importanta este? Cavitatea bucala este un mediu propice pentru diferite bacterii. Aceste bacterii se hranesc cu resturile alimentare prezente la nivelul gurii. In aceasta situatie, se formeaza asa zisa placa bacteriana. Aceasta nu este altceva decat un strat incolor aderent de dintii nostri constituit din bacterii si zaharuri. In urma digestiei carbohidratilor din alimentatie de catre bacterii, este eliberat un acid ce corodeaza smaltul dentar. Iata de ce acest proces este unul dintre cauzele principale in formarea cariei dentare.

Daca placa bacteriana nu este indepartata, ea intra in contact cu diferitele minerale din componenta salivei noastre. În timp se cristalizeaza. Aceste cristale, la nivel microscopic, sunt foarte ascutite si de aceea tartrul dentar este insotit si de inflamatia si sangerarea gingiei. Cu timpul, tartrul dentar necuratat reprezinta unul dintre pricipalii factori ce declanseaza boala parodontala. Ce este boala parodontala? O afectiune foarte periculoasa care, in final, duce la pierderea dintilor.

Cum indepartam placa bacteriana

Periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi realizat printr-o tehnica corecta ca de exemplu tehnica BASS modificata.Prin folosirea atei dentare zilnic. Pentru a indeparta placa bacteriana de la nivelul zonelor greu accesibile pentru periuta dentara cum ar fi zonele interdentare. De asemenea, dusul bucal poate fi folosit. Insa, atentie sporita! Acesta indeparteaza doar resturile alimentare nu si placa bacteriana.

Cum indepartam tartrul

Igienizarea dentara poate fi efectuata prin indepartarea tartrului. Acest proces se poate face doar in cabinetul stomatologic, de catre medicul dentist. Tartrul prezinta o duritate si o aderenta mult mai mare decat simpla placa bacteriana. De aceea nu poate fi indepartat prin periaj sau cu ajutorul atei dentare.

Detartajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este metoda actuala neinvaziva de indepartare a tatrului dentar. Procedura consta in utilizarea unei anse metalice montate la una din piesele unitului dentar. Are o miscare de vibratie la viteze foarte mari care este capabila sa disloce depozitele de tartru. Totodata, ansa de detartraj lucreaza in paralele cu un jet de apa ce previne supraincalzirea si indeparteaza depozitele libere de tartru.

Detartaj Air flow

Detartraj air flow este o metoda care combina folosirea unui dispozitiv prevazut cu un jet de aer cu presiune, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafata dintelui. Astfel indeparteaza resturile fine care au ramas de pe urma detartrajului sau a placii bacteriene ce se gaseste in anumite zone in care ansa de detartraj nu poate patrunde. La pacientii ce prezinta anumite incongruente dentare sau inghesuiri, air flow-ul reprezinta o procedura indispensabila fara de care detartrajul dentar nu ar putea fi considerat complet.

 

Cat de des apelezi la detartraj in igienizarea dentara

In literatura clasica de specialiate se considera ca detatrajul ar trebui facut aproximativ o data la 6 luni. S-a demonstrat insa ca unele persoane au o predispozitie pentru formarea de tartru. Astfel, intervalul de 6 luni este prea mare. Persoanele ce prezinta proteze  unidentare, punti dentare sau implanturi ar trebui sa beneficieze de un detartraj o data la 2-3 luni. Fiecare om este diferit. Planul de tratament trebuie sa fie individualizat. Iar evolutia acumularii de tartru ar trebui monitorizata lunar in cabinetul stomatologic. Asa se determina intervalul la care fiecare individ ar trebui sa se prezinte pentru procedura de detartaj.

 

Nu mai sta pe ganduri! Vino la noi in cabinet pentru a beneficia de o igienizare dentara completa. Pentru a monitoriza impreuna evolutia depunerilor de tartru. Medicul nostru stomatolog, Dr. Robert Sandu, va stabili un plan de tratament individualizat pentru nevoile tale. Preventia este cheia pentru o dantura sanatoasa si longeviva.

 

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent

Sursa Foto Freepik