Intrebari despre aparatul dentar
Tratamentul cu aparatul dentar este realizat de către medicul ortodont, care este un medic stomatolog specializat în acest tip de tratament. Aceasta ramură a stomatologiei nu se ocupă doar cu „dinţii drepţi” ci şi cu un aspect foarte important: ocluzia dentară (modul în care dinţii se ating între ei când muşcăm). Vă invit să citiţi articolele Cum muşcăm corect şi Mestecatul doar pe o parte: EFECTE.
În acest articol vom răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de tratamentul cu aparatul dentar:
Cum îmi dau seama dacă am nevoie de aparat dentar?
Aparatul dentar se indică pentru a se îndrepta dinţii, în cazul în care ei nu sunt aliniaţi corect, sunt înghesuiţi sau spaţiaţi. În cazul dinţilor înghesuiţi, cea mai mare problemă, pe lângă cea estetică, este apariţia cariilor interdentare şi afectarea gingiilor.
Un alt motiv este ocluzia incorectă: muşcătură inversă, muşcătura prea adâncă sau când dinţii nu se ating deloc între ei. Eficienţa masticatorie scade şi este modificată şi fizionomia.
Dacă sunt adult, mai pot purta aparat dentar?
Apoaratul dentar nu are vârstă. De regula până la vârsta de 9-10 ani se poartă aparate mobile (adică acestea se dau jos de către copil). După această vârstă, se aplică aparatele fixe (cele cu bracket lipit pe dinte).
Cât timp durează tratamentul?
Tratamentul variază în funcţie de vârsta şi de complexitatea problemei dentare. În medie, un tratament cu aparate dentare fixe durează 18-24 luni. Aparatele mobile se poartă pe o perioada de 9-12 luni. Odată cu înaintarea în vârstă, datorită creşterii densităţii oasoase, având în vedere că dinţii stau în os, deplasările dentare se realizează mai greu şi tratamentul va dura mai mult, în comparatie cu un adolescent. De aceea, dacă vi s-a indicat să purtaţi aparat dentar, nu amânaţi pentru că tratamentul se va complica şi va creşte şi costul.
Care sunt etapele?
Vă invit să citiţi articolul Etape anterioare aparatului dentar.
Este foarte important ca înainte de aplicarea aparatului dentar să se trateze toate cariile.
1. Consultaţia la medicul ortodont, unde vi se va explica planul de tratament.
2. Realizarea unui set de radiografii indicate de medicul ortodont.
3. Amprenta. Vi se va aplica pe dinţi un material pe care veţi muşca, acesta se va întări si va reda forma exactă a dinţilor. Pe baza amprentei, se va turna un model pe care medicul ortodont îl va folosi pentru conceperea aparatului dentar.
4. Aplicarea aparatului dentar.
5. Controlul lunar pentru activarea aparatului dentar. Aproape lunar, medicul ortodont va activa aparatul, adică va ghida forţele pentru o deplasare corectă a dinţilor.
Neprezentarea la programările medicului ortodont va afecta tratamentul! O mare parte din rezultatul final depinde se seriozitatea pacientului, mai ales la purtătorii de aparate mobile.
Fizionomia va fi schimbată la finalul tratamentului?
Buza este susţinută de către dinţi. Orice modificare dentară a dinţilor din faţă va influenţa si poziţia buzei şi aspectul nasului. De exemplu o buză mai înfundată scoate în evidenţă nasul.
Fizionomia va fi schimbată în bine. De exemplu dacă dinţii de la mandibulă sunt mai în exterior faţă de cei de la maxilar, adică există o muşcătură inversă, aspectul feţei este neplăcut. Faţa pare mai lungă, buza de sus şi obrajii sunt înfundaţi. La finalul tratamentului, buza superioară o va acoperi uşor pe cea inferioară, iar când pacientul va zâmbi se va vedea armonios arcada superioară, dinţii maxilari îi va acoperi pe cei mandibulari.
În cazul înghesuirilor dentare, cel mai frecvent caninii sunt erupţi înafara arcadei, ceea ce dă un aspect neplăcut când se zâmbeşte. La finalul tratamentului, toţi dinţii vor fi aliniaţi la acelaşi nivel şi se va obţine zâmbetul mult dorit. Dinţii care sunt înclinaţi înspre interiorul gurii, vor fi aduşi în exterior, ceea ce modifică plăcut aspectul buzei.
La ocluziile deschise, când pacienţii nu reuşesc să apropie dinţii din faţă între ei, aspectul este neplăcut. Gura este mereu între-deschisă şi faţa este mult alungită. Cu ajutorul aparatului dentar, dinţii se vor atinge şi vor fi aduşi în aceeaşi linie. Atât aspectul feţei cât şi masticaţia vor fi mult îmbunătăţite.
Se poate pune aparat dentar doar pe o singură arcadă?
La stabilirea planului de tratament, medicul ortodont ţine cont atât de estetică cât şi de funcţionalitate, adică de obţinerea unei ocluzii (muşcături) corecte şi eficiente. Practic tratamentul are 2 etape. Prima în care se aliniază dinţii, lucru care este vizibil repede. Etapa următoare este cea în care se stabilizează ocluzia. Gandiţi-vă că înainte de aparat, fiecare muşcă într-un fel, în funcţie de poziţia fiecărui dinte. Odată ce un dinte este mişcat, se pierde contactul cu dintele opus şi toată ocluzia se va modifica în timp, deoarece dinţii „se caută” între ei. De aceea este nevoie de aparat şi la arcada opusă.
Nu este suficient ca dinţii să arate bine, ei trebuie să fie şi funcţionali!
Pot să fac sport în timpul tratamentului?
Da. În cazul sporturilor care implică şi partea feţei, se poartă o gutieră de protecţie.
Dinţii se vor caria?
Nu, dacă aveţi grijă de ei. Bracket-urile sunt zone retentive, de aceea trebuie făcută o igienă minuţioasă după fiecare masă.
O să pot vorbi şi mânca normal?
La aparatele mobile vorbirea este uşor îngreunată, mai ales pănă se obişnuieşte copilul. Aparatele fixe nu modifică poziţia limbii. Anumite sunete sunt un pic modificate la început însă odată cu evoluţia tratamentului acestea revin la normal.
Tratamentul nu presupune un regim alimentar. Trebuie doar să se evite anumite alimente, ca să nu se desprindă bracket-ul. Vă invit să citiţi articolul Aparatul dentar, cum şi ce mâncăm.
Cum mă voi spăla pe dinţi?
Igiena este esenţială, pentru a avea la final dinţii drepţi şi sănătoşi. Vă invit să citiţi articolul Aparatul dentar, cum ne spălăm corect pe dinţi şi Igiena cu periuţa interdentară.
Este dureros?
Gradul de sensibilitate este variabil în funcţie de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient.
Aplicarea aparatului dentar este lipsită de durere şi nu necesită anestezie. Durează aproximativ 40 de minute. Aparatul dentar nu se aplică la ambele arcade în aceeaşi şedinţă, va fi o distanţă de câteva luni între ele.
După montarea aparatului, pacientul simte o uşoară tensiune la nivelul dinţilor. În prima lună, mai ales la dinţii frontali inferiori, disconfortul este un pic mai mare şi poate să crească la incizia unor alimente mai dure.
Pot să îmi pun aparat dentar dacă am lucrări dentare?
Da, se poate să se lipească un bracket pe o coroană, care se va deplasa la fel ca şi ceilalţi dinţi.
Este nevoie să mi se extragă dinţi înainte de aplicarea aparatului dentar?
Nu este obligatoriu. Depinde de la caz la caz. Scopul extracţiei este să ne ofere spaţiu pentru a alinia frumos dinţii. De regulă se extrag măselele de minte, sau cel mai afectat molar (dacă este cazul).
De ce trebuie să port aparat de contenţie (retainer) după ce îmi dau jos aparatul dentar?
Contenţia are rolul de a menţine dinţii în poziţia nouă. Este foarte important să înţelegem că dinţii „au memorie”. Dacă nu se poartă contenţia, dinţii se vor mişca până ajung în poziţia iniţială tratamentului ortodontic, sau chiar mai rău. Perioada de purtate şi tipul de contenţie diferă de la caz la caz.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent