La ce varsta erup dintii? Partea I
Părinţii trebuie să cunoască vârsta la care erupe fiecare dinte pentru a-şi da seama când apar probleme. Neglijarea acestui lucru poate să afecteze întreaga dantură, mai ales fizionomia viitorului adult. Multe persoane greşesc atunci când iau decizia să scoată acasă dinţii de lapte. Ordinea în care erup este foarte importantă deoarece fiecare dinte are nevoie de un anumit spaţiu pentru a se dezvolta.
Trebuie să acordaţi atenţie primilor dinţi care erup, în jurul vârstei de şase luni, deoarece apar şi simptome generale. Vă recomand să citiţi acest articol pentru mai multe informaţii.
Următoarea imagine vă prezintă denumirea fiecărui dinte, la un adult.
DINŢII DE LAPTE
♦ Ordinea în care dinţii de lapte apar pe arcadă este următoarea: incisiv central – incisiv lateral – molar I – canin – molar II. Dinţii de lapte nu au premolari. În total sunt 20 de dinti la copii iar la adulti 32, cu tot cu molarii III care sunt măselele de minte.
♦ Dinţii de lapte erup la o vârstă cuprinsă între şase luni şi doi ani şi jumătate. Cele mai multe simptome apar la primii şi la ultimii dinţi.
♦ Din fiecare grup (incisivi, molari şi canini), dinţii inferiori sunt primii care erup.
♦ Între şase luni şi un an:
– între 6 – 10 luni erup incisivii centrali (în număr de patru, doi superiori şi doi inferiori).
– între 11 – 13 luni erup incisivii laterali (în număr de patru, doi superiori şi doi inferiori).
♦ Între 12 – 18 luni erup molarii I (primele măsele, tot în număr de patru).
♦ La vârsta de 19 luni erup caninii.
♦ Între doi ani şi patru luni – doi ani şi jumătate erup molarii II, ultimii dinţi de lapte.
♦ La băieţi, dinţii de lapte erup mai repede, comparativ cu fetele.
♦ Copii cu greutatea mai mare la naştere au erupţia accelerată, la fel şi cei care au leucemie.
♦ Erupţiile sunt întârziate la unii copii cu rahitism, carenţe vitaminice, boli genetice şi afectiuni ale glandei tiroide.
Igiena bucală începe de la naştere. De părinţi depinde modul în care copilul se formează şi cât timp acordă spălatului pe dinţi.
Controlul stomatologic regulat, o alimentaţie săracă în dulciuri şi spălatul pe dinţi corect sunt cei mai simpli paşi pentru o dantură sănătoasă.
Deşi toţi aceşti dinţi se vor schimba, ei reprezintă cheia dentiţiei definitive. Orice carie netratată a dinţilor de lapte afectează dinţii definitivi. Totodată, negliarea acestor dinţi conduce la căderea lor precoce, cu efecte negative asupra aranjamentului dinţilor definitivi.
Afectarea precoce a dinţilor de lapte are efecte negative asupra dinţilor definitivi, dar mai ales asupra sănătaţii copilului. El mănâncă mai greu, nu mestecă cum trebuie alimentele şi ajunge să prezinte probleme cu stomacul. Aceşti dinţi au structura diferită faţă de dinţii maturi, sunt atacaţi mai uşor de carie şi afectarea nervului este mai rapidă. De aceea NU trebuie să neglijaţi nicio carie, oricât de mică!
Pentru mai multe informaţii, vă invit să citiţi articolele Caria de biberon impiedica cresterea copilului şi Dentitia sugarului.
———
Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.
Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.
Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent