Urgente si Programari: 0726.18.12.75

La ce varsta erup dintii? Partea II

La ce varsta erup dintii? Partea II

În jurul vârstei de 2 ani şi jumătate, copilul are toţi dinţii de lapte. Este foarte importantă educaţia părinţilor legată de igiena dentară. Trebuie să păstrăm intacţi toţi dinţii de lapte, pentru a nu influenţa negativ evoluţia dentiţiei permanente.

Cariile de la nivelul dinţilor de lapte trebuie să fie tratate, mai ales până la vârsta de 6 ani, când erup primele măsele definitive. Dacă există carii, toţi dinţii definitivi vor fi în pericol. În momentul în care dinţii permanenţi erup, smalţul lor este mult mai sensibil şi cariile vor ataca rapid aceşti dinţi.

ERUPŢIA DINŢILOR PERMANENŢI

Dinţii erup mai repede la fete, la copiii care trăiesc în mediul urban şi la rasa neagră.

Pierderea unui dinte de lapte cu doi ani înainte de momentul erupţiei celui definitiv, va determina accelerarea erupţiei dintelui respectiv.

Erupţia este întârziată în caz de rahitism, carenţe vitaminice, sindromul Down sau în caz de hipofuncţie a glandei tiroide.

Dinţii de la nivelul arcadei inferioare, din cadrul aceluiaşi grup dentar: incisivi, molari, permolari şi canini, erup înaintea celor superiori.

dinti.permanenti

Dacă dinţii de lapte nu sunt trataţi de carie, toţi dinţii definitivi vor fi în pericol.

Între 6 şi 7 ani erup molarii 1, primele măsele permanente. Ele vor erupe în spatele tuturor dinţilor de lapte. Nu va cădea nici o măsea de lapte pentru a creşte molarul 1. Măselele de lapte vor fi înlocuite de premolari. Deşi aceste măsele ies la o vârstă foarte mică, ele sunt permanente. Mulţi părinţi se lasă păcăliţi de această măsea, o confundă cu un dinte de lapte, consideră că se va schimba, însă este GREŞIT! Este indicată sigilarea acestora, pentru a proteja dinţii de carie.

La vârsta adultă, molarii 1 sunt mereu cei mai afectaţi dinţi, din cauza vârstei fragede de erupţie. Trebuie să acordaţi o mare atenţie acestor măsele, imediat ce au erupt.

 Între 7 şi 9 ani erup incisivii, dinţii din faţă. Vor cădea incisivii de lapte, prima dată la arcada inferioară. Incisivii permanenţi sunt mai laţi. Dacă dinţii de lapte din faţă nu sunt mobili în preajma acestei vârste, mergeţi urgent la un control stomatologic!

Între 9 şi 12 ani erup caninii şi premolarii. Aceşti dinţi nu respectă un tipar fix. Primii erup premolarii unu. Caninii superiori pot să apară şi la vârsta de 13 ani. În această perioadă apar cele mai multe tulburări de erupţie, înghesuiri dentare şi canini care erup înafara arcadei (ectopici). Este foarte important un control stomatologic  în preajma vârstei de 11- 12 ani, pentru a vă asigura că dinţii erup frumos aliniaţi.

La 12 ani erup molarii 2, în spatele molarilor 1. Şi aceste măsele trebuie sigilate.

Începând cu vârsta de 17 ani, pot să erupă şi măselele de minte (molarii 3).

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent