Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Lipsa igienei dentare poate produce boli cardiace

Lipsa igienei dentare poate produce boli cardiace

Igiena precară a gurii poate duce la boli cardiace. Potrivit unui studiu american aplicat oamenilor care suferă de demenţă, pacienţii refuză orice tip de îngrijire când se simt ameninţaţi.

Astfel, s-a demonstrat că lipsa igienei dentare poate provoca pneumonie, boli cardiovasculare, dar şi parodontită.

Specialiştii au alcătuit 15 de tehnici pentru reducerea percepţiei ameninţării. Acestea constau în contactul vizual de la acelaşi nivel, zâmbirea în cazul interacţiunilor, practicarea pantomimei şi ţinerea de mână în timpul ghidării pacienţilor.

Adesea, oamenii care suferă de demenţă nu sunt capabili să distingă situaţiile de ameninţare minoră de cele cu o intensitate mare. O cauză reprezintă deteriorarea unor părţi ale creierului care controlează perceperea primejdiei. Amigdala este o parte a creierului care găzduieşte răspunsurile fricii. Hipocampusul şi cortexul cerebral primesc şi trimit mesaje amigdalei, comunicându-i cum să reacţioneze.

În cazul demenţei, mesajul nu poate ajunge la amigdală. Astfel, pacienţii reacţionează ca la o ameninţare la ceva la fel de intim ca o periere a dinţilor.

În ultimii 30 de ani numărul pacienţilor îngrijiţi acasă de către asistente, ce încă mai au proprii dinţi a crescut semnficativ. Mulţi din aceşti oameni au nevoie de asistenţă în igiena lor dentală la fel de mult ca în orice alt tip de igienă.

Echipa care a elaborat acest studiu a fost prima care a efectuat cercetări de acest gen şi a fost premiată de Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii.