Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Mituri despre igiena dinţilor

Mituri despre igiena dinţilor

igiena.bucala

Placa bacteriană este principala cauză a cariei dentare.

 

În medicină, există multe idei preconcepute care pot să afecteze în mod negativ sănătatea. Sunt multe sfaturi date de către persoane nespecializate, păreri care s-au format pe vremea când stomatologia cuprindea multe extracţii şi anestezia nu prea se folosea.

S-au făcut multe cercetări pentru a se descoperi cauza cariei. Concluzia este că placa bacteriană este principalul factor care conduce la apariţia cariei. Din acest motiv, igiena cavitaţii bucale este cel mai important şi simplu pas spre o dantură sănătoasă.

În general, românilor le lipseşte educaţia sanitară. Oamenii nu conştientizează cât de important este un banal periaj dentar. De-a lungul timpului, au apărut mituri legate de stomatologie, din cauza lipsei informaţiei. Întrebaţi-vă medicul stomatolog despre orice aţi auzit de la bunici, părinţi sau aţi citit prin diferite reviste care nu sunt de specialitate. Există multe informaţii greşite ce vă pot determina să luaţi măsuri care fac rău danturii.

 

Lămâia albeşte dinţii.

Fals. Mulţi pacienţi m-au întrebat dacă li se albesc dinţii în urma frecării cu lămâie, că aşa au citit într-o revistă. Este greşit! Lămâia este foarte acidă şi, în urma contactului prelungit cu smalţul (ţesut care protejează dintele), îl demineralizează. Dintele devine sensibil la periaj şi la contactul cu alimente acre sau  dulci. Pe un smalţ demineralizat se formează în timp carii.

Lucrările dentare nu trebuie spălate, deoarece sunt artificiale.

Fals. Din contră, trebuie să avem mai mare grijă de dinţii falşi, pentru că de igienă depinde longevitatea lucrărilor. Trebuie să fim atenţi la faptul că gingia este în contact cu dintele artificial şi că, sub coroană, se află dintele natural. Totodată, menţinerea unei proteze curate previne inflamarea gingiei.

Apa de gură înlocuieşte spălatul pe dinţi.

Fals. Multe persoane asociază ideea de gură curată cu prezenţa gustului mentolat. Nu au nicio legătură. Mentolul este utilizat în produsele de igienă dentară datorită senzaţiei de prospeţime pe care o produce. Spălatul pe dinţi presupune eliminarea mecanică a plăcii dentare cu ajutorul periuţei, prin aplicarea unei uşoare presiuni pe dinţi. Această placă, din păcate, aderă foarte bine pe dinţi, şi de aceea nu poate fi înlăturată printr-o simplă clătire. Apa de gură ne ajută să eliminăm ceea ce am îndepărtat cu periuţa de pe dinţi şi de pe limbă.

Dacă folosesc gumă de mestecat, nu mai este nevoie să mă spăl pe dinţi.

Fals. Aceeaşi idee greşită, cauzată de prezenţa mentolului. Guma de mestecat este utilă atunci când nu ne putem spăla pe dinţi, deoarece stimulează secreţia saliveicare are multe efecte benefice asupra danturii.

igiena.dentara

Igiena cavităţii bucale este cel mai important şi simplu pas spre o dantură sănătoasă.

O periuţă de dinţi care spală bine trebuie să fie tare.

Fals. A existat o perioadă când se indica folosirea periuţelor tari, însă în urma studiilor s-a ajuns la concluzia că ele fac mai mult rău. O periuţă tare are un efect bun doar dacă este utilizată corect. Din păcate, nimeni nu se spală corect, uneori nici măcar medicii dentişti. Toată lumea se gândeşte la altceva atunci când se periază. Trebuie să fim atenţi la fiecare mişcare, să nu apăsăm tare şi să nu îndepărtăm gingia de pe dinte. Persoanele cu dinţi sensibili trebuie să utilizeze periuţe moi, iar în cazul celorlalţi, periuţe medii. Periuţele tari traumatizează gingiile.

Respiraţia urât mirositoare este cauzată doar de dinţii nespălaţi.

Fals. Principala cauză a respiraţiei urât mirositoare este igiena dentară precară. Însă există şi situaţii în care cauza poate fi diferită. Vă invit să citiţi următorul articol pentru mai multe informaţii: 10 pasi pentru a scăpa de halenă.

O pastă de dinţi bună trebuie să fie scumpă.

Fals. Orice pastă de dinţi este bună, important este să ne spălăm pe dinţi. Sunt paste de dinţi care conţin anumite substanţe cu indicaţii pentru dinţii sensibili şi afecţiunile gingivale. Doar medicul dentist va decide când este nevoie de un tip special de pastă de dinţi.

Igiena dentară a copiilor nu este importantă, deoarece dinţii de lapte oricum se schimbă.

Fals. Acesta este unul dintre cele mai grave mituri. Dinţii de lapte ajută la mâncat, la conturarea fizionomiei şi, cel mai important, la dezvoltarea dinţilor definitivi. Igiena dintilor de lapte este foarte importantă. Neglijenţa părinţilor îi poate afecta pe micuţi ireversibil.

Este normal să mai sângereze gingiile.

Fals. Gingia sângerează atunci când este traumatizată şi inflamată. La persoanele tinere, este primul semn că ceva nu este în regulă cu periajul dentar. Cauzele sângerării sunt multiple: absenţa periajului dentar (spălatul pe dinţi), prezenţa cariei sau a tartrului dentar, o lucrare neadaptată corect, un eşec al osteointegrării implantului şi altele. Nu neglijaţi sângerarea, deoarece afecţiunile gingivale sunt invazive.

Mărul înlocuieşte spălatul pe dinţi.

Fals. Efectul mărului asupra dinţilor este acelaşi cu al lămâii, dacă se consumă des, mai ales seara, şi după aceea nu vă spălaţi pe dinţi. În timp, va fi afectat smalţul, iar dintele va deveni sensibil. Este indicat să mâncăm un măr după masă, deoarece, prin stimularea secreţiei salivare, ajută la curăţarea dinţilor. Însă întotdeauna trebuie să ne spălăm pe dinţi.

Este mai bine să nu clătim gura după ce ne spălăm pe dinţi.

Fals. Acest mit porneşte de la ideea că apa va îndepărta toate substanţele benefice din pasta de dinţi. Este greşit! Este foarte important să clătim gura cu apă, deoarece se elimină toată placa bacteriană pe care o dăm jos de pe dinţi în urma periajului dentar. Substanţele cu rol de protecţie din pastele de dinţi îşi vor face efectul deoarece ionii rămân în salivă şi pe dinţi, chiar dacă se clăteşte gura.

mituri.dentare

În medicină, există multe idei preconcepute care pot să afecteze în mod negativ sănătatea.

 

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent