Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Mituri despre tratamentele dentare

Mituri despre tratamentele dentare

Principala problemă a oamenilor, indiferent de domeniu, este lenea. Dacă vorbim despre dinţi, lenea se instalează seara, mai exact înainte de somn. În alte zile, apare chiar înainte de programarea la dentist. Deseori apare gândul… Dar de ce să mă mai spăl pe dinţi? Lasă ca iau o gumă de mestecat sau mă spăl dimineaţă… De ce să merg la dentist? Nu mă doare nimic, nu se mişcă nimic, nu curge sânge, nu văd nimic negru… Și uite aşa se mai amână controlul stomatologic. Aceste scuze apar şi din cauza unor mituri care sunt imediat îmbrăţişate, deoarece ne mai scutesc de vizita la dentist.

Vă invit să citiţi și articolul Mituri despre igiena dentară. În legătură cu tratamentul la stomatolog, am întâlnit următoarele mituri:

Măselele de minte se scot.

Fals. Orice dinte se scoate doar dacă nu mai poate fi tratat, adică, de cele mai multe ori, dacă are o infecţie prea mare. Există și anumite situaţii în care medicul ortodont indică extracţia măselelor de minte, în cadrul tratamentului cu aparatul dentar.

Femeile însărcinate nu au voie la stomatolog.

Fals. Din contră, femeile însărcinate trebuie să meargă la un control stomatologic. Orice posibilă infecţie trebuie prevenită.

Radiografiile ne iradiază și au efect dăunător.

Fals. Radiografiile dentare nu ne afectează, nici măcar pe copii.

Extracţia dentară este foarte dureroasă.

Fals. Înainte de orice extracţie, se face anestezie. Nu va exista durere. Deloc.

Dacă nu mă doare nimic, înseamnă că SIGUR am dinţii sănătoşi.

Fals. Multe probleme grave – o carie profundă, o infecţie la vârful rădăcinii sau o infecţie la nivelul gingiei – pot fi „mascate” prin absența durerii. Controlul stomatologic este singura metodă care determină starea sănătății dinților.

mituri2.articol

Detartrajul dentar NU afectează dinţii.

Atunci când se „umflă” un dinte, este obligatoriu să luăm antibiotic.

Fals. Nu luaţi antibiotic fără recomandarea medicului!

Aspirina, ţinută în dreptul dintelui care doare, are un efect bun.

Fals. Aspirina ţinută pe dintele respectiv nu va calma sau diminua durerea, însă poate să afecteze gingia.

Un dinte sănătos TREBUIE să fie alb.

Fals. Nu orice pată de pe dinte este carie. Există dinţi cu defecte de smalţ, de culoare gri, care nu trebuie tratate. Acestea nu sunt carii.

 

Detartrajul dentar provoacă degradarea smalțului.

Fals. Detartrajul cu ultrasunete nu poate afecta smalţul, ci doar îndepărtează coloraţiile şi depozitul de tartru. Singurul efect negativ este afectarea pulpară, în cazul în care nu este folosită răcirea cu apă.

În urma detartrajului dentar apar spaţii între dinţi.

Fals. Spaţiile dintre dinţi apar din cauza tartrului care se formează între dinţi, înspre gingie. Pe măsură ce tartrul se acumulează, va îndepărta gingia de pe dinte. Cu cât este mai mult tartru, cu atât gingia este mai retrasă, iar implantarea dintelui în os este compromisă. Dacă se îndepărtează tartrul, rămâne un spaţiu gol care va fi acoperit de gingie, aşa cum erau dinţii la început, înainte de acumularea tartrului.

Dacă am hipertensiune, diabet sau probleme cu inima, nu pot să fac anestezie.

Fals. Spre deosebire de trecut, în ziua de azi există anestezice speciale pentru aceste situaţii. Pacientul este în siguranţă, indiferent de manopera stomatologică.

Scoaterea nervului dentar este o manoperă foarte dureroasă.

Fals. Această manoperă stomatologică începe obligatoriu cu anestezia. Pacientul nu va simţi nimic în timp ce i se scoate nervul.

Albirea dentară distruge dinţii.

Fals. Albirea dentară, realizată corect, în cabinet, nu acasă, nu va afecta dinţii.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent