Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Noile proteze îți permit să zâmbești din nou

Noile proteze îți permit să zâmbești din nou

Proteza dentară parţială (placa) este ultimul lucru pe care ni-l dorim ca pacienţi. Nu o data mi s-a întâmplat să vină pacienţi cu probleme dentare multiple şi care, din comoditate, să spună „Nu mai am timp şi nervi, mai bine scoatem toţi dinţii rămaşi şi punem o placă frumoasă…”.

proteza.scheletata. articol

Din păcate nu este ca la televizor, în acea reclamă veselă în care seniorii au un zâmbet perfect si muşcă din mărul roşu fără nici o problemă. Realitatea este mult diferită. Este un chin să porţi o proteză dentară parţială clasică, adică mult cunoscuta placă. Nu are stabilitate, se mişcă când vorbim, când zâmbim şi mai ales când mâncăm.

Îngrijiţi-vă dinţii din timp, trataţi fiecare dinţisor pentru că cel mai simplu tratament este extracţia. Nu am întâlnit nici un pacient care, după ce a ajuns la proteză, să nu fi regretat neglijenţa dentară din tinereţe.

Proteza dentară scheletată faţă de proteza clasică oferă cel mai mare si mai dorit avantaj: STABILITATE. Se numeşte scheletată deoarece această proteză are la bază un schelet metalic dintr-un aliaj dur de  crom-cobalt. În jurul lui este un material roz de culoarea gingiei numit acrilat pe care se aplică dinţii artificiali de proteză. Intregul sistem se prinde de dinţii restanţi prin aşa numitele sisteme speciale, cel mai frecvent utilizate fiind capsele. Datorită acestora protezele scheletate prezintă stabilitate.

Deoarece protezele scheletate se fixează pe dinţii restanţi, aceştia se vor acoperi cu coroane de ceramica pentru a permite realizarea capsei. Tot datorită acestui sistem de fixare, pentru a putea fi realizate, pacientul nu trebuie sa fie edentat total, adica trebuie să mai prezinte dinţi în gură.

proteza.acrilica

Proteza clasică acrilică. Se intinde pe tot cerul gurii şi are două croşete metalice, cel din faţă fiind vizibil când pacientul zâmbeşte.

Care sunt avantajele unei proteze scheletate faţă de o proteză dentară clasică?

Stabilitatea net superioara si odată cu aceasta şi confortul pacientului purtător de proteză parţială. El nu va mai vorbi cu gura între-deschisă de frică să nu îi cadă proteza, va putea mânca liniştit, va putea zâmbi larg.

Volumul mult redus. Proteza clasică se bazează pe o suprafaţă cât mai mare pentru a avea stabilitate. La maxilar ea va acoperi tot cerul gurii, lucru neplăcut deoarece se alterează gustul mâncării şi senzaţia de corp străin este mult accentuată. La proteza scheletată nu se întâmplă acest lucru, ea nu va acoperi complet cerul gurii, plus ca grosimea scheletului este mai puţin de jumătate din grosimea acrilatului de la o proteză clasică.

Întreţinerea este mult mai uşoară.

Cele mai frecvente cazuri în care se recomandă proteza scheletată este atunci când lipsesc măselele şi mai sunt prezenţi caninii alături de alţi câţiva dinţi frontali. Astfel, la o proteză clasică corşetele se vâd cand zâmbeşte pacientul. La proteza scheletată capsele nu se văd deloc şi dinţii de pe proteză au acceasi culaore cu coroanele de ceramică. Deci proteza scheletată prezintă şi un avantaj estetic.

Rezistenţa este net superioară, scade cu mult riscul de fractură al protezei.

proteza.scheletata

Proteză scheletată. Are o dimensiune redusă faţă de proteza clasică acrilică, croşetele nu se văd şi are o stabilitate crescută.

Când se recomandă realizarea protezei scheletate?

În cazul în care numărul dinţilor restanţi nu este suficient pentru a putea realiza o lucrare dentară fixă (o punte dentară). Acest lucru se întâmplă în special când măselele sunt extrase si astfel în zona din spate nu mai avem nici un dinte de legătură. În acest caz există două variante: fie se realizează o proteză dentară, fie se face o lucrare fixă pe implanturi.

În cazul în care nu există os suficient pentru a se putea realiza o lucrare fixă pe implanturi. Cu cât extracţiile sunt mai vechi, cu atât osul este mai resorbit si implantul nu se mai poate insera deoarece nu va avea susţinere suficientă în os. În această situaţie se poate realiza o proteză scheletată fixată pe dinţii restanţi prin intermediul capselor (sau a altor sisteme speciale: culise, sistem magnetic, bare cu călăreţi).

Când dorim o proteză dentară parţială stabilă, care să nu se deplaseze la fiecare mişcare a buzelor şi a limbii. Proteza parţială clasică din acrilat se fixează pe dinţii restanţi prin nişte croşete, o sârmă de 0.5 mm grosime, care nu stă lipită pe dinte şi din această cauză această proteză se mişcă, mai ales când mâncăm.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent