Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Obturatia (plomba) provizorie la cariile profunde

Obturatia (plomba) provizorie la cariile profunde

Dacă în cadrul tratamentului vi se spune că aveţi o plombă provizorie, este obligatoriu să reveniţi la medicul stomatolog.

Primul tratament al urgenţelor stomtologice presupune un pansament sau plombă provizorie. Dacă nu mai știţi ce fel de plombă aveţi, vă puteţi da seama după culoarea şi textura materialului. De cele mai multe ori cel provizoriu este alb şi rugos.

Tratamentele pe canal presupun mai multe etape, de aceea se foloseşte acest pansament. Nu aveţi voie să mâncaţi şi să beţi apă cel puţin o oră după aplicarea materialului provizoriu. El se poate infiltra cu salivă, uneori nu este complet întărit şi acest lucru poate afecta tratamentul.

Un alt tratament provizoriu foarte important este aşa numitul coafaj dentar. El se face la cariile profunde, când după ce medicul a curăţat dintele respectiv, constată că a ajuns foarte aproape de nerv. În această situaţie se pune problema scoaterii nervului dentar. Coafajul este un tratament care poate să salveze dintele de la extirpare. Se aplică mai multe straturi de ciment cu rol terapeutic care refac nervul dacă el a fost afectat uşor de către carie. Se stă cu acest pansament 2 săptămâni, timp în care există 2 posibilităţi:

√ Pacientul a folosit normal dintele repectiv şi nu a simţit nici o jenă. În acest caz se va plomba definitiv.

√ Pacientul a avut dureri în această perioadă. Durerile apar la rece, la dulce şi când se mănâncă pe dintele respectiv. Treptat durerile ajung să fie acute, să apară spontan şi mai ales noaptea. În acest caz se va scoate nervul dintelui. În acest caz coafajul dentar nu a avut efect deoarece nervul a fost afectat ireversibil de către carie.

plomba.provizorie.articol

Coafajul dentar este indicat cariilor profunde, care ajung aproape de nerv.

Este important ca în această perioadă să folosim dintele cu coafaj, să mâncăm pe el şi să nu îl evităm, ca să ne putem da seama dacă tratamentul are un efect benefic.

Neprezentarea la medic după cele 2 săptămâni va afecta în timp nervul dintelui deoarece cimentul se macină, el nefiind la fel de rezistent ca plomba definitivă.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent