Banii, dintii si romanii – partea I
…un fel de Profetul, aurul şi ardelenii, varianta stomatologica.
Iata ca ajungem si la ultimul factor care influenteaza negativ starea de sanatate dentara si generala a poporului roman. Este un subiect care ne chinuieste pe toti intr-o anumita proportie – lipsa banilor. In cazul romanului contemporan, acest factor capata o importanta covarsitoare si tinde sa ocupe pozitia de top a clasamentului, mai ales acum, cand se aduna nori negri la orizont.
Nu mai este un secret pentru nimeni ca medicina moderna s-a indepartat de la principiile altruiste de odinioara si s-a transformat, in societatea contemporana, dintr-o necesitate intr-un lux. Din pacate, in aceasta categorie intra in mod eronat si medicina dentara. Spun eronat pentru ca exista o sumedenie de modalitati de a ne pastra si trata sanatatea dentara cu costuri foarte reduse sau rezonabile (in cazurile avansate). Le vom trata pe rand, in incercarea de a dezvolta cat mai mult subiectul pentru o mai buna intelegere.
1) Profilaxia
Aceasta reprezinta ansamblul măsurilor medico-sanitare care se iau pentru prevenirea aparitiei si a raspandirii afectiunilor dentare. Aceasta are la baza cunostinte medicale rudimentare si o buna comunicare cu medicul dentist. Haideti sa le luam in ordine cronologica.
a) Cresterea nivelului personal de cultura medicala dentara.
Este foarte important ca lumea sa inteleaga rolul dintilor in ansamblul aparatului digestiv. Putina lume este constienta ca digestia (procesul de absorbtie a nutrientilor din hrana, urmata de eliminarea produsilor de excretie) incepe chiar din gura. Hrana este sectionata cu ajutorul dintilor frontali, sfasiata de canini si „mestecata” cu ajutorul maselelor (molari). Pasta rezultata se amesteca cu saliva si formeaza asa numitul bol alimentar. Acesta este primul stadiu al digestiei, datorita substantelor continute in saliva (enzime) care incep descompunerea alimentelor inainte ca acestea sa ajunga in stomac.
Evident ca prezenta durerii sau lipsa unor dinti conduce la o mestecare (masticatie) incompleta si inegala si la formarea unui bol alimentar dur, pe care stomacul are dificultati in a-l digera. Alimentele stagneaza in stomac o perioada mai lunga de timp, incep sa fermenteze si sa putrezeasca, ceea ce conduce, in timp, la o supra solicitare a stomacului, care poate degenera in gastrita, ulcer sau chiar cancer. De asemenea, apare mirosul urat si fetid al respiratiei (halena) din cauza gazelor emanate de alimentele fermentate din stomac, miros care nu poate fi indepartat prin folosirea apei de gura, a gumei de mestecat etc.
(Cost = ZERO – deoarece informatia este disponibila gratuit in diferite medii de informare/sau intrebati medicul dentist)
Cultura medicala dentara…
b) Periajul corect.
Periajul este in mod categoric una dintre cele mai bune metode de a amana aparitia afectiunilor dentare. Scopul acestuia este acela de a indeparta resturile alimentare, mai ales din zonele in care nu exista autocuratire (prin intermediul fluxului de saliva). Resturile ramase neindepartate duc in timp la formarea cariilor la nivelul dintilor, precum si a placii bacteriene si a tartrului, care afecteaza atat dintele, cat si gingia.
Orice forma de periaj este mai buna decat lipsa acestuia, dar practicarea sa corecta este destul de dificila. Un periaj incorect are dezavantajul de a nu indeparta toate resturile sau prezinta riscul de aparitie a leziunilor la nivelul gingiei, care pot avea urmari catastrofale in timp. Tehnicilor corecte de periaj le voi dedica un articol separat, dar cea mai buna solutie este sa rugati medicul stomatolog sa va arate metoda corecta . Este mult mai usor de retinut secventa de miscari corecte si, mai ales, nu trebuie invatata decat o data in viata .
In plus, este recomandabil ca la un interval cuprins intre doua si sase luni sa se faca un periaj profesional la dentist (cu sau fara detrartraj), care are ca scop indepartarea placii bacteriene (care neindepartata se transforma in tartru) din zonele in care periajul este imposibil sau incomod (pe partea linguala a dintilor frontali inferiori).
(Cost = aproximativ 50 Lei/2-6 luni (periajul profesional + detartraj la cabinetul stomatologic Oral-Dent) – invatarea tehnicii de periaj ar trebuie sa fie gratuita la orice cabinet)
Periaj dentar sau dau cu bomba…
c) Indepartarea la timp a dintilor temporari
Toata lumea stie ca dintii se schimba in decursul copilariei si ca dintii permanenti erup (‘ies’) dupa ce dintii temporari devin mobili si sunt indepartati de pe arcada. Practic, dintele definitiv creste sub cel temporar si, pe masura ce se dezvolta, toceste radacina dintelui temporar. Trebuie retinut ca, pe masura ce dintele permanent inainteaza, se va deplasa pe „calea minimei rezistente”.
Cu alte cuvinte, trebuie sa i se faca loc pe arcada prin indepartarea dintelui temporar. Daca acesta nu este indepartat la timp, exista riscul major ca cel definitiv sa-si schimbe axul de eruptie si sa ocoleasca radacina temporarului. Astfel, dintele definitiv va erupe intr-o pozitie incorecta: oblic (spre obraz sau limba/cerul gurii), rotit, sau poate chiar sa ramana inclus in osul arcadei (de unde va fi extras in scop ortodontic sau chirurgical)
In cazul unui dinte erupt in pozitie gresita, singura rezolvare este prin intermediul unui aparat ortodontic („sarmele” binecunoscute din gura adolescentilor) care costa extrem de mult pentru romanul de rand (sute, posibil mii de euro). Dintii care raman inclusi in osul arcadei pot conduce la complicatii locale, iar extractia lor este dificila si posibil traumatizanta.
In concluzie, este datoria parintilor sa isi educe copiii in acest sens, sa nu le insufle frica de dentist (de care parintii insisi sufera) si sa apeleze la un consult stomatologic ori de cate ori un dinte devine mobil sau se apropie de /depaseste termenul de aparitie a celui definitiv.
(Cost = aproximativ 30-50 lei/ indepartare dinte temporar – la cabinetul stomatologic Oral-Dent)
Va continua…