Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Salvarea dintelui de la extractie

Salvarea dintelui de la extractie

Infecţia la vârful rădăcinii, numită granulom, este vizibilă pe radiografie. De multe ori simptomele pot lipsi, pacientul simţind uneori, în dreptul dintelui respectiv, o uşoară jenă mai ales la masticaţie. La radiografie, granulomul apare sub forma unei pete negre ce înconjoară vârful rădăcinii dintelui, ca un săculeț cu puroi şi ţesut infectat.

Uneori granulomul  nu dă dureri, fiind depistat întâmplător pe radiografie. Se formează cel mai frecvent la dinţii cu tratamente vechi pe canal. De aceea este nevoie de un control periodic la medicul stomatolog.

Netratarea granulomului duce la mărirea în dimensiune a acestuia, afectarea dinţilor vecini şi posibilitatea trasmiterii infecţiei şi la alte organe.

Tratamentul acestui tip de infecţie este variat, de la cel conservator ( prin tratament de canal sau rezecţie apicală) la cel radical, extracţia dintelui. Tratamentul de canal este indicat doar la dinţii cu granulom de mici dimensiuni.

rezectie

Rezecţia apicală însemnă secţionarea şi îndepărtarea vârfului rădăcinii, împreună cu granulomul, salvând dintele de la extracţie.

Rezecţia apicală înseamnă secţionarea şi îndepărtarea vârfului rădăcinii, împreună cu granulomul.  Este indicat în special la dinţii cu o singură rădăcină, la  care tratamentul de canal nu se poate realiza datorită mărimii infecţiei. Este o variantă de tratament care salvează dintele de la extracţie.

Sub anestezie locală, în dreptul rădăcinii se face o incizie și se îndepărtează un fragment din vârful rădăcinii, precum și osul afectat din jurul granulomului, apoi se sigilează capătul rădăcinii. Indicaţiile postoperatorii sunt aceleaşi cu cele de la extracţie. Edemul din zona respectivă dispare în aproximativ 3 zile. Este indicat să se realizeze o radiografie de control pentru a verifica îndepărtarea completă a granulomului.

nice

Uneori granulomul nu dă dureri fiind depistat întâmplător pe radiografie, de aceea este indicat un control periodic la 6 luni la medicul stomatolog.

 

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent