Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Se pregateste vaccinul impotriva gingivitei si parodontitei

Se pregateste vaccinul impotriva gingivitei si parodontitei

Afectiunile gingivale reprezinta una dintre cauzele majore ale pierderii dintilor. Gingivita este o boala usoara a gingiilor si este reversibila. Ea se manifesta prin sangerarea gingiilor la periaj. Daca este nu este tratata, gingivita poate evolua in periodontita, boala care nu este reversibila. 

Periodontita sau parodontita marginala cronica sau “paradentoza” este o afectiune a tesuturilor de suport ale dintelui (adica gingia si osul), de natura infectioasa (nu contagioasa): Aceasta duce la inflamarea si lezarea gingiilor, cu evolutie cronica, prograsiva, care duce in final, la mobilizarea si pierderea dintelui.

In aceasta etapa gingia se retrage din jurul dintilor, iar boala va afecta atat ligamentul parodontal, (structura de sustinere a dintelui) cat si osul alveolar. Pe masura ce boala se agraveaza dintii devin moi si, in cele din urma, vor cadea.

Tratamentul conventional include curatarea profunda a locurilor afectate care necesita interventii chirurgicale, uneori, si tratament medicamentos cu antibiotice sistemice in incercarea de a reduce sau a elimina bacteriile care cauzeaza aceasta afectiune. Este imperativ ca toate urmele de boala parodontala active sa fie eliminate inainte de inceperea unui implant dentar.

Tratamentul bolii parodontale cere respectarea tuturor masurilor de intretinere a igienei orale de catre pacient. Bolile gingiei au fost de asemenea legate de bolile cardiovasculare si cancerul.

Recent insa, pacientii care sufera de boli ale gingiilor au primit o veste buna: oamenii de stiinta au anuntat ca lucreaza la un vaccin care va fi capabil sa combata aceasta boala. Vaccinul este dezvoltat de catre Universitatea din Melbourne in colaborare cu o companie farmaceutica australiana, CSL Limited si Sanofi Pasteur, unul dintre cei mai mari producatori de vaccinuri din lume.

Porphyromonas gingivalis este bacteria care produce aceste parodontite, iar noul vaccin este capabil sa anihileze aceasta bacterie si sa anihileze.

Utilizarea acestui vaccin le va perimte medicilor sa previna agravarea acestei boli, nu doar sa trateze simptomele dupa ce boala este deja instalata.

Vaccinul este, in acest stadiu, inca in curs de dezvoltare. Acest program de dezvoltare are ca scop identificarea peptidei bacteriene si proteinelor ​​care determina imunizarea, care mai apoi sunt utilizate ca baza pentru vaccinuri. in prezent, vaccinul este testat pe soareci care au avut o boala parodontala produsa artificial.

Vaccinarea ar putea duce la eradicarea unor boli ale gingiilor la nivel mondial.