Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Spalatul pe dinti de doua ori pe zi poate preveni aparitia afectiunilor cardiace.

Spalatul pe dinti de doua ori pe zi poate preveni aparitia afectiunilor cardiace.

Cercetatorii sustin ca persoanele care nu-si intretin igiena dentara sunt mai predispusi la boli de inima.

S-a stabilit deja ca prezenta afectiunilor gingivale creste sansa de aparitie a bolilor cardiace, dar este prima oara cand se face legatura cu periajul dentar.

Studiul a aratat ca persoanele cu o igiena dentara deficitara sunt cu 70 % mai predispusi la aparitia afectiunilor cardiace decat cele care se spala pe dinti de cel putin doua ori pe zi.

Anterior cercetatorii au descoperit ca o igiena dentara deficitara si gingiile sangerande pot permite intrarea in sistemul circulator a peste 700 de specii de bacterii, crescand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace indiferent de nivelul general de sanatate al persoanei respective.

Bacteriile care patrund in sistemul circulator pot activa mecanismul imunitar, inflameaza si ingusteaza peretii arteriali sau se pot atasa direct pe depozitele grasoase care sunt deja prezente in artere, ducand astfel la o ingustare suplimentara a acestora.

La ultimul studiu, certatorii de la University College London au analizat datele obtinute de la peste 11000 de pacienti cu varsta apropiata de  50 de ani.

Toti participantii au fost intrebati de cate ori pe zi se spala pe dinti si cat de frecvent viziteaza medicul stomatolog.

Doar 62% din cei intervievati treceau pe la dentist cel putin o data la 6 luni, iar 71 % sustineau ca se spala pe dinti de doua ori pe zi.

Un raport publicat de British Medical Journal arata ca in ultimii 8 ani s-au inregistrat 555 de cazuri cu probleme cardiace grave, dintre care 170 au fost fatale.

Expertii au constatat ca persoanele care se spala rau , sau chiar deloc pe dinti au o sansa cu 70 % mai mare de aparitie a unei boli cardio vasculare,  fata de persoanele care se spala de doua ori zilnic.

Aceste cifre raman valabile chiar si in cazul in care se iau in considerare si factori care pot influenta rezultatele, cum ar fi obezitatea sau fumatul. Igiena orala deficitara a fost asociata si cu aparitia infectiilor minore ale sangelui.

Profesorul Richard Watt declara ca „Rezultatele noastre confirma legatura intre igiena orala si riscul aparitiei bolilor cardio vasculare. Pn viitor este necesara efectuare de teste suplimentare pentru a confirma daca asocierea bolilor cardiace cu igiena dentara este una de natura cauzala sau doar un factor de risc.”

Profesorul Damien Walmsley, consilier stintific al British Dental Association, a declarat : „Exista mai multe studii care arata legatura dintre dinferite afectiuni generale precum bolile cardiace, diabetul, chiar si dementa – de igiena orala deficitara. Indiferent de relatia dintre ele, se poate spune cu certitudine  ca spalatul pe dinti de doua ori pe zi,vizitarea regulata a medicului dentist si scadere numarului de dulciuri consumate intre mesele principale, sunt factori care contribuie la mentinerii sanatatii dentare si gingivale pentru toata durata vietii.”

Aici puteti citi articolul sursa.