Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Tot romanul se pricepe la fotbal si la stomatologie!

Tot romanul se pricepe la fotbal si la stomatologie!

Ca multe alte „culturi” ale poporului roman, si cea stomatologica se incadreaza in categoria „Mos Craciun”. Toata lumea a auzit de ea, dar in realitate este doar un concept science-fiction.

Aici intervine paradoxul: desi 90% dintre romani nu prea sunt in tema cu practicile stomatologice, se trateaza dupa ureche sau dupa sfaturile vecinilor. Se indoapa cu medicamente al caror efect principal sau secundar le este total necunoscut (incurajati fiind si de catre distribuitorii de produse farmaceutice, care nu respecta legea si elibereaza aproape orice fara reteta), se preteaza la tot felul de practici voodoo care de care mai ridicole si amana tratamentele profesionale pe termen indefinit. Acestea ar fi scuzabile si chiar usor amuzante daca ar avea un cat de mic efect pozitiv asupra danturii si a organismului, dar din pacate efectul este total invers.

This is NOT your dentist.

De exemplu, antibioticele luate dupa ureche, in doze incorecte, nu numai ca nu contribuie la combaterea infectiei, ci ajuta microorganismele sa dezvolte rezistenta la antibiotice. In plus, medicamentele respective au efecte daunatoare asupra diferitelor organe interne si contribuie in timp la degradarea sanatatii.

Un exemplu amuzant de stomatologie rurala, ce-i drept rar intalnit, este introducerea gainatului de gaina (!) in cavitatea dintilor, ale caror carii complicate provoaca si intretin un abces. Scopul teoretic este ca putrefactia rezultanta sa „omoare nervul” si sa conduca astfel la incetarea durerilor. Ceea ce nu stie lumea este faptul ca nervul este mort si intrat in putrefactie de ceva vreme in astfel de cazuri, asa ca singurele victime sunt gingia si tesuturile inconjuratoare, impreuna cu vecinii/prietenii ghinionisti care inhaleaza „parfumul”.

Acest grad inalt de cultura dentara, impreuna cu prietenii sai – „frica de dentist” si „lipsa de bani” – (vor fi discutate intr-un articol ulterior), conduce la starea deplorabila a sanatatii dentare si generale a Romaniei contemporane.

Ergo, eu si colegii mei ne simtim datori ca, prin intermediul acestui site/blog, sa incercam sa ridicam nivelul de cultura dentara al populatiei. Ne-am propus sa tratam subiectul de la „mic” la „mare”, si sa explicam in detaliu diferitele componente ale aparatului dento-maxilar/afectiuni/proceduri, pe intelesul neinitiatilor. Astfel, speram ca viitorii pacienti sa nu perceapa stomatologia ca pe o practica mistica, provocatoare de dureri, ci o stiinta complexa si moderna care are rolul de a le imbunatati viata pe planuri multiple.

Se spune ca chiorul este rege in tara orbilor. Dar sa fii dentist in tara stirbilor…

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent