Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Totul despre caria dentara (Partea II)

Totul despre caria dentara (Partea II)

2) Cum se deterioreaza dintii.

Bacteriile din cavitatea bucala au nevoie de hrana pentru a trai si a se multiplica. Cand consumam alimente
dulci si alti carbohidrati, bacteriile le folosesc pe post de hrana care in urma digestiei se transforma in
produsi de excretie acizi care pot ataca si dizolva smaltul dintilor (stratul extern al acestora).

Nu doar dulciurile si inghetata contin zaharuri. Toti carbohidratii se descompun intr-un final in zaharuri precum glucoza si fructoza. Procesul de descompunere incepe in cavitatea bucala (gura) unde are loc prima faza a digestiei alimentelor.

Alimentele care se descompun in zaharuri se numesc carbohidrati fermentabili. Pe langa alimentele dulci (bomboane, sucuri, prajituri etc) acestia se mai gasesc si in alimente mai putin evidente cum ar fi covrigi, saratele, banane, fulgi de cartofi, cereale etc.

Bacteriile din gura transforma aceste zaharuri in acizi. Acesti acizi dizolva cristalele minerale din smaltul dintilor. Cu cat creste numarul de mese si gustari pe zi, cu atat mai des dintii sunt supusi atacului acid.

Acest atac provoaca deteriorarea dintilor si duce in timp la formarea cariilor. Intai acidul dizolva cristalele de fosfor si calciu din din smalt. In prima faza apare o pata albicioasa si cretoasa pe dinte, desi caria poate evolua si fara simptome sub suprafata smaltului.

In aceasta etapa dintele se poate reface cu ajutorul fluorului, proteinelor si mineralelor(calciu si fosfor) care se gasesc in saliva. Tot cu ajutorul salivei se mai poate reduce din aciditatea provocata de bacterii.

Distrugerea devine permanenta din momentul in care caria a strapuns stratul de smalt de la suprafata dintilor. In acest stadiu doar dentistul mai poate trata caria prin curatare si plombare. Lasata netratata, caria va strapunge si stratul de dentina, apoi va ajunge la nerv si il va infecta.

Tot acest proces este insotit de durere care creste in intensitate. Initial durerea apare doar la stimuli chimici(dulce, acru), dar care pe masura ce caria creste in dimensiune, devine permanenta si acuta.

De aceea este foarte important sa tratam cariile chiar de la inceput, cat timp distructia este reversibila. Tratamentul stomatologic ne va scuti de durere si cheltuiala inutila, avand avantajul ca ne pastram dintii sanatosi pentru o perioada mult mai lunga de timp.

Pentru romanul afectat de criza socoteala se rezuma la:- Mai bine dai 30-50 de lei pe o plomba, decat 150 de lei pe scos nerv + obturatie de canal + plomba. In stadiul final, daca te neglijezi, vei plati 50 lei pe extractie si cel putin 500 de lei pe o lucrare care sa inlocuiasca dintele pierdut.

Morala: Se merita din toate punctele de vedere sa-ti tratezi cariile din primul moment. Iesi mai ieftin, scapi de dureri/nopti nedormite si iti vei prelungi viata dintilor cu 15-20 de ani.