Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Tratamentele dentare pe intelesul tuturor

Tratamentele dentare pe intelesul tuturor

În acest articol vă vom explica ce înseamnă cele mai frecvente manopere stomatologice, pentru a vă ajuta să înţelegeţi mai bine termenii medicali.

Obturaţia este de fapt mult cunoscuta plombă. Oburatia de compozit este plomba de culoarea dintelui. Obturaţia de amalgam este plomba metalică, de culoare gri.

Extirparea este manopera de scoatere a nervului dentar. Extirparea monoradiculară este scoaterea nervului la un dinte care are o singură rădăcină (dinţii din faţă: incisivii şi caninii, şi unii premolari). Extirparea pluriradiculară este scoaterea nervilor la un dinte cu mai multe rădăcini, adică la măsele.

Obturaţia de canal este manopera prin care se sigilează canalul dentar, după ce a fost scos nervul.

Reconstituirea corono-radiculara (RCR) este aşa numitul pivot, baza viitoarei coroane dentare.

Coroana este un dinte artificial care înlocuieşte coroana dintelui. Coroana metalo-ceramică total fizionomică este o coroană care are un suport metalic şi este acoperită complet de ceramică (porţelan). Coroana semifizionomică are ceramică doar pe o parte a coroanei, partea dinspre obraz, în rest este metal.

Extracţie dinte inclus înseamnă scoaterea unui dinte care nu a erupt, nu e prezent pe arcadă. El este vizibil pe radiografie şi poate fi situat profund, în os, sau mai superficial, sub gingie. Extracţia pluriradiculară se referă la măsele şi cea monoradiculară la dinţii cu o rădăcină.

Sigilarea este manopera prin care se aplică un material pe măsele, ca o plombă, care previne apariţia cariilor. Pentru mai multe informaţii vă invit să citiţi articolul Sigilarea, o barieră împotriva cariilor.

Molarii sunt măselele, şi sunt în număr de trei pe fiecare parte.

Premolarii sunt cei doi dinţi, ca două măsele mai mici, situaţi între canin şi molarul 1.

Incisivii sunt dinţii din faţă, dintre cei doi canini.

Gangrena este o infecţie a nervului dentar.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent