Uncategorized

Tratamentul granulomului cu hidroxidul de calciu

Granulomul este “pungă cu puroi” la vârful rădăcinii. Unul dintre tratamente este cel endodontic, prin tratamente aplicate pe canalul dintelui.

Materialul cel mai folosit este hidroxidul de calciu. Acesta este un antiseptic cu proprietăţi foarte importante:

* are ph-ul alcalin (ridicat), granulomul având ph-ul aicd (scăzut).

* distruge 99% din bacteriile cu care intră în contact. Dinţii cu granulom au în interiorul canalului şi la vârful rădăcinii un conglomerat de bacterii, unele de o virulenţă puternică care pot cauza alte afecţiuni în organism (endocardită, afecţiuni reumatismale, glomerulonefrită).

* are proprietatea de eliberare a ionului antiseptic hidroxil timp îndelungat, de 1-2 săptămâni.

* are rol de remineralizare, de formare a unei bariere la vârful rădăcinii, care va proteja pe viitor dintele.

Tratamentul cu hidroxid de calciu este recomandat si pentru tratarea gangrenei, datorită efectului bactericid.

Miniature workers drilling teeth
Tratamentul cu hidroxid de calciu distruge 99% dintre bacteriile din calalul radicular.

În cazul granulomului, tratamentul este de lungă durată. Se vor face aplicaţii cu această pastă pe canal, o dată pe săptămână, timp de 3 luni. După această perioadă se va face o radiografie, pentru a observa evoluţia granulomului şi dacă tratamentul are un efect benefic, adică dacă dimensiunea granulomului s-a micşorat. În cazul în care se observă o evoluţie benefică, se continuă tratamentul. În caz contrar, se va alege altă variantă de tratament.

Deşi acest tratament durează mult, rezultatul poate fi salvarea dintelui de la extracţie sau de la rezecţie apicală.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Sandu (Culiţă). Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent

2 thoughts on “Tratamentul granulomului cu hidroxidul de calciu

 1. buna ziua, am o problema la dintele 22, nervul a fost scos acum 20-25 de ani si nu m-a prea suparat pana acum 3-4 luni, cand mi-am schimbat coroana(fiindca cea veche s-a rupt), coroana noua nu a iesit prea bine, medicul a apasat tare pe dinte s-o fixeze si de atunci n-am mai avut liniste din cauza dintelui( 2-3 zile ma durea, 2-3 zile era mai bine).
  in urma cu o luna s-a rupt si coroana cea noua si atunci am facut un film la dinte si mi s-a spus ca am infectie la radacina si trebuie operat asa ca am mers la chirurg crezand ca trebuie doar scos puroiul dar cand am auzit ca e vorba de rezectie apicala am renuntat si am cautat un medic care sa-mi faca tratament pe canal.
  am gasit pe cineva care a fost de acord dar mi-a spus ca nu stie ce sanse sunt, fiindca infectia este destul de mare.A deschis canalul, dupa 3 zile l-a curatat din nou(l-a lasat tot deschis) dupa alte 3 zile a pus ceva medicament si l-a inchis, dupa o saptamana a pus iar medicament si a spus ca peste o saptamana il inchide provizoriu.De cand a deschis canalul, durerile sunt tot mai mici si nu mai este asa de sensibil daca il misc, cum era inainte, dar nici vindecat nu cred ca este.
  aici incep si nelamuririle mele: am intrebat daca e suficient doar 2 saptamani cu medicament si daca a folosit hidroxid de calciu si daca trebuie facut film sa vedem daca s-a schimbat ceva si a spus ca este destul 2 ranaduri de medicament, ca a folosit un compus care contine “si hidroxid” si ca pe film infectia va aparea in continuare.
  eu pe internet am citit altceva:tretamentul endodontic dureaza cel putin 10 sedinte, se foloseste hidroxid de calciu si daca tretamentul are efect, asta trebuie sa se vada si pe film.
  va rog sa ma lamuriti, de ce un medic obisnuit nu face acel tratament cu hidroxid pe care-l face un specialist in endodontie?oare ar trebui sa caut un specialist endodont sau sa merg “pe mana” medicului actual?situatia s-a imbunatatit mult in aceste 3 saptamani de cand ma trateaza dar dupa parerea mea dintele nu e complect vindecat si nu ar trebui pusa inca coroana.
  va rog sa ma ajutati ca nu stiu ce sa fac si imi cer scuze ca a fost asa de lung mesajul.

 2. Dale Vasile. Intr-adevar, exista si acest tratament de lunga durata cu hidroxid de calciu. Insa, concluzia ultimilor cercetatori si specialisti endodonti este ca nu mai sunt necesare aceste sedinte multiple, daca se realizeaza un tratament endodontic eficient. Canalul dintelui trebuie largit suficient si spalat cu substante antiseptice ( hipoclorit, clorhexidina) si cel mai important trebuie sigilat cat mai bine. La fiecare 6 luni se va face radiografie de control pentru a analiza evolutia acestui granulom. In majoritatea cazurilor acesta nu se mai observa pe radiografie si osul se reface. Insa exista si cazuri in care acesta a evoluat si s-a extras dintele. Nici un medic nu poate garanta ca tratamentul va avea succes. Trebuie sa fiti dispus sa riscati si sa asteptati. In acest timp dintele se va acoperi cu o coroana, deoarece el trebuie protejat, nu este voie sa intre saliva (saliva contine mii de bacterii care afecteaza tratamentul de canal). Orice pansament provizoriu se infiltreaza si nu asigura o izolare completa. Daca dintele este asimptomatic, puteti manca, nu va umflati, nu pulseaza si medicul va spune ca se poate inchide definitiv, nu mai aveti nevoie de sedinte cu hidroxid de calciu. Acest tratament cu hidroxid de calciu este cu “doua taisuri”, are efect antibacterian insa de cate ori se intra pe canal exista riscul contaminarii acestuia cu bacteriile din gura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *