Cultura dentara

Scrâșnești noaptea din dinți – VEZI CE POȚI PĂȚI

Cei care strâng puternic din dinți sau scrâșnesc în timpul nopții, suferă de bruxism, o boală cauzată de stres. Bruxismul este catalogat de medici drept un tic nervos sau o manie inconștientă care se manifestă prin strângerea sau frecarea dinților între ei, în timpul zilei sau al somnului.

Bruxismul, o boală cauzată de stres
Bruxismul este o boală cauzată de stres.

Studiile arată că unul din patru oameni suferă de această boală. În majoritatea cazurilor, bruxismul apare în timpul nopții și poate fi cauzat de către anxietate, frică, o întâmplare marcantă din trecutul persoanei, probleme la serviciu sau la școală sau lipsa odihnei. Acesta apare de obicei la oamenii cu personalități agresive, persoanele grăbite, perfecționiste sau obsesive.

Bruxismul poate fi de două feluri – bruxism centric, care apare la cei care strâng puternic din dinți fără a mișca maxilarul și bruxismul excentric care apare la cei care scrâșnesc din dinți cu mișcarea maxilarului, ca și când ar mesteca.

Unul din patru oameni suferă de bruxism
Unul din patru oameni suferă de bruxism.

CE POȚI PĂȚI?

Principala problemă pe care o poate produce această boală este uzura permanentă a dinților (care pot crăpa) și tulburarile de ocluzie, atunci când dinții nu mai sunt aliniați corect pentru că sunt tociți sau crăpați.

Atunci când constatați că ați început să scrâșniți din dinți ziua sau noaptea, este necesară o vizită la medicul stomatolog. Acesta vă poate recomanda mai multe metode pentru combaterea bruxismului:  una dintre ele este gutiera pentru noapte, care este un dispozitiv din cauciuc moale care se aşează pe ambele arcade dentare. Acest dispozitiv oferă protecţie împotriva muşcăturii, protejează construcţiile cu ceramică, dar şi dinţii sănătoşi.

Medicii Oral Dent pot efectua reconstrucţii dentare şi pot stabili tratamente pentru bruxism
Medicii Oral Dent pot efectua reconstrucţii dentare şi pot stabili tratamente pentru bruxism.

În primul rând, conştientizarea acestui tip este un început de tratament şi poate permite o autocorectare din partea pacientului. Pentru cei care vin la cabinetul stomatologic cu o stare avansată de degradare a dinţilor din cauza bruxismului, medicii Oral Dent pot efectua reconstrucţii dentare şi pot stabili tratamente unice pentru fiecare caz în parte.

One thought on “Scrâșnești noaptea din dinți – VEZI CE POȚI PĂȚI

  1. eu sufăr de această boală! habar nu aveam până nu am citit cele scrise mai sus despre ce o provoacă. când voi ajunge la bucurești, o să fac o vizită dlui. dr. Sandu pentru o verificare și pentru o tratare a problemelor ce există!
    vă mulțumesc pt. informare și sugestie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *