Urgente si Programari: 0726.18.12.75

Cariile de lângă gingii

Cariile de lângă gingii

Cariile situate lângă gingie sunt numite carii de colet. Apar cel mai frecvent pe suprafaţa dentară dinspre obraz. Acest tip de carie se formează, de cele mai multe ori, pe un smalţ demineralizat.

În mod normal, în condiţii de igienă orală corectă, nu se formează carii în aceste zone, deoarece se pot igieniza uşor. Însă există anumite situaţii în care smalţul este afectat şi caria se poate dezvolta:

* În cazul în care are loc retracţia gingivală, este expus un ţesut dentar aflat în mod normal sub gingie, numit cement, care are o rezistenţă mică la carii. Totodată, acest țesut este sensibil la variaţiile termice, la alimentele dulci şi acre, și de aceea aceste leziuni sunt atât de dureroase. Atunci când gingia se retrage, se formează o formă retentivă la acest nivel al dintelui, care poate să reţină resturi alimentare.

* Demineralizarea smalţului, numită eroziune, poate să apară în urma atacului acid, la persoanele care consumă multe sucuri acidulate, citrice, alcool şi nu au o igienă corectă. Vă invit să citiţi mai multe despre eroziunea smalţului în articolul Sucuri carbogazoase, citrice… DINŢI SENSIBILI.

* Caria de biberon la bebeluşi este însoţită de carii de colet.

* Neglijarea igienei dentare conduce la  inflamare gingiilor, formarea tartrului dentar şi stagnarea bacteriilor la nivelul coletului. În acest context, caria dentară se va dezvolta.

* Folosirea unei metode incorecte de periaj dentar,  apăsat şi prin mişcări orizontale, poate să  afecteze smalţul de la nivelul coletului.

carie.colet

Cariile de colet afectează estetica.

Evoluţia cariei de colet este mai rapidă, comparativ cu celelalte feţe ale dinţilor, deoarece stratul de smalţ de la acest nivel este mai subţire. Din acestă cauză şi nervul dentar poate fi afectat mai repede.

Cariile de la nivelul coletului sunt uşor de observat în oglindă, se vede o modificare de culoare în brun, lângă gingie. Durerea apare la contactul cu apa rece, alimente dulci sau acre. Din cauza durerii, multe persoane evită să se mai spele pe dinţii respectivi, ceea ce va determina agravarea cariilor şi inflamarea gingiilor, cu apariţia sângerărilor la periajul dentar.

Caria de colet poate fi ascunsă de către tartrul dentar sau de către o gingie inflamată, crescută în dimensiune.

Estetica este mult afectată în cazul cariilor de colet situate la nivelul dinţilor frontali.

Tratamentul nu este dureros, deoarece se efectuează sub anestezie şi este necesară o singură şedinţă. Se curăţă partea afectată a dintelui şi se plombează cu un material de culoarea dintelui.

Vă invit să citiţi şi următoarele articole: Cariile interdentare, Mituri despre tratamentele dentare, Xilitolul ne protejează de carii şi 5 semne care indică prezenţa cariei.

———

Oral Dent Bucuresti

Oral-Dent, clinica ta de stomatologie, îţi pune la dispoziţie o gamă completă de servicii, prin intermediul medicului dentist Robert Sandu şi al medicului dentist Elena Culiţă. Ne găseşti în București, sector 2, Str. Aurel Vlaicu nr. 158.

Vezi lista completă de servicii de stomatologie Oral-Dent.

Ne găseşti şi la Facebook.com/Clinica.Stomatologica.Oral.Dent